Inmiddels is het al een stuk kouder. Nu de winter voor de deur staat, is het van belang dat je de auto klaarstoomt voor de risico’s die daar voor jou als automobilist bij komen kijken. Waar moet je rekening mee houden? Ik vertel het je aan de hand van een praktische checklist.

Maak de auto winterklaar

 • Smeer de rubbers van de deuren in met vaseline
  Door de lage temperatuur loop je het risico dat de deuren vastvriezen, waardoor je ze niet meer open krijgt. Mocht je slot bevroren zijn, dan kun je een zakje warm water gebruiken om het slot te ontdooien. Je kunt ook een föhn gebruiken. Let op: richt de föhn enkel op het slot en niet op de ramen.
 • Vul de ruitenvloeistof aan met een anti-vriesvariant
  De zomervloeistof kan namelijk bevriezen!
 • Zorg voor een speciale deken voor op de voorruit.
  Waarschijnlijk heb je een hekel aan het krabben van je ruiten. Door de voorruit af te dekken bij lagere temperaturen, voorkom je dat je de voorruit van ijs moet ontdoen wanneer je
  s ’ochtends de auto in wil stappen. Je kunt ook gebruikmaken van een ruitontdooier.
 • Verwissel je autobanden voor winterbanden
  Algemeen bekend, maar toch vergeten veel mensen het: wissel je banden voor winterbanden! Winterbanden hebben een heel ander profiel, waardoor ze meer grip hebben. Dit heeft invloed op de remweg.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: ANWB

 • Zorg altijd voor een jas en/of een deken in de auto
  Mocht je betrokken raken bij een ongeval of heb je pech met de auto, dan kom je wellicht aan de kant van de weg te staan. Zodra je de motor van de auto uitzet, is het binnen vijftien minuten koud in de auto. Waarschijnlijk heb je in de winter wel een jas aan, maar een lekkere deken achterin de auto is in dit soort gevallen zeker geen overbodige luxe!
 • Zorg dat je een zonnebril in de auto hebt liggen
  De laagstaande zon kan het je behoorlijk lastig maken tijden het autorijden. Zo is het mogelijk dat je minder diepte ziet waardoor je belangrijke verkeersborden over het hoofd ziet.

 

Heb jij nog tips voor andere automobilisten? Laat het weten in de reacties!

Bron: ANWB