Veel van jullie gaan dit weekend of volgende week op vakantie. De autoreis is voor iedereen hetzelfde: lang en vermoeiend. Veel vakantiegangers kijken dan van te voren ook echt op tegen deze autorit. In dit blog geven wij een aantal tips om deze lange reis zo comfortabel mogelijk te maken. De bronnen voor dit blog hebben wij onderaan het blog opgenomen.

Veilige autovakantie: planning

Als je met de auto op vakantie gaat, dan is het belangrijk dat je op tijd even een pauze inlast: om de 2 uur of om de 200 km. Vermijd ook hitte in de auto en gebruik je airconditioning. Vermijd de zomerse topdagen en de daarbij horende verkeersdrukte en boek bij voorkeur een vakantie in het laagseizoen. Eventueel kan je op voorhand een overnachting plannen in een hotel onderweg.

Wagen voorbereiden

Het is wel verstandig om voor je op vakantie gaat je auto goed te controleren. Denk hierbij aan het meten van de bandendruk en het oliepeil. Een extra onderhoudsbeurt bij de garage is niet noodzakelijk, maar kan wel voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan onderweg.

1
Een checklist voor je op vakantie gaat

Verplicht
Als je een lange reis met de wagen maakt is het handig om vooraf even een checklist af te lopen met de dingen die je nodig hebt. Het gaat niet alleen om hulpmiddelen bij pech onderweg maar ook vrij vanzelfsprekende dingen zoals reisdocumenten. Denk alsjeblieft ook aan de verplichtingen die landen tegenwoordig opleggen, die je bij je moet hebben als je op vakantie gaat:

Wat meenemen op autovakantie?

 • (internationaal) rijbewijs
 • wagendocumenten
 • identiteitskaart/paspoort
 • gevarendriehoek
 • startkabels
 • reservewiel
 • wielsleutel
 • krik
 • reserve olie
 • veiligheidsvest
 • verbanddoos
 • Autovignet, Milieusticker en Tol

Zwarte zaterdag

Elk jaar staan er opnieuw ontzettend lange files richting de populaire vakantielanden. Zo ontkomen Frankrijk en Duitsland niet aan de files in de drukke zomerperiode. Een belangrijke tip voor een autovakantie is dan ook om de zwarte zaterdag(en) te mijden. Reis in plaats van op zaterdag op donderdag of zondag. Op deze dagen is het relatief rustig op de weg.

Tolwegen & Milieusticker

Tip voor de autovakantie: let op de tolwegen. Steeds meer landen in Europa maken gebruik van tolwegen of willen gebruik gaan maken van tolwegen en tijdens een autovakantie kom je ze geheid tegen. Tolwegen worden steeds vaker elektronisch betaald. Bij sommige kan je nog met contant geld betalen, maar dit verdwijnt langzamerhand. Hieronder lees je hoe de tolwegen per land geregeld zijn.

In Duitsland is in sommige gebieden een milieusticker verplicht. Iedereen die wel eens naar of door Duitsland reist, kan te maken krijgen met deze zogenoemde “Umweltzones”. In deze zones mag je alleen rijden als je voertuig een milieusticker heeft die overeenkomt met de classificatie die bij die “Umweltzone” hoort. Reis je dus naar of door Duitsland, dan is het handig om je auto te voorzien van een milieusticker.

Tevens moet je vanaf 2016 ook in Duitsland tol betalen. Momenteel hoeven alleen buitenlandse vrachtwagens tol te betalen in Duitsland, maar de planning is dat ook auto’s vanaf 2016 tol zullen moeten betalen op de wegen in Duitsland.

Autovignet

In Oostenrijk, Zwitserland en Bulgarije is het verplicht om een auto vignet te hebben. Dit vignet is verplicht op alle vierwiel aangedreven gemotoriseerde vervoersmiddelen. Wat belangrijk is om te weten bij dit vignet, is dat het slechts op enkele wegen verplicht is. Deze wegen worden met verschillende signaleringen aangegeven.

Veilig inpakken

Een andere tip voor een autovakantie is verstandig inpakken. Zorg bijvoorbeeld dat er geen bagage los ligt in de auto, maar dat alle koffer en tassen zo strak mogelijk zijn ingeladen in de auto. Zo kan de bagage niet gaan schuiven als je remt of optrekt. Verder is het belangrijk dat je de zware bagage onderop legt en lichte bagage bovenop. Tevens is het handig om de zware bagage zo dicht mogelijk bij de achteras te leggen. Hierdoor krijg je een betere weg ligging met je auto.

En onze laatste tip voor een autovakantie wat betreft inpakken: let op het maximale gewicht. Ieder jaar overschrijden veel mensen dit maximale gewicht. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties tijdens de autovakantie.

Bronnen:
auto en vervoer
Tol in Duitsland,