Weet jij wanneer je van winter- naar zomerbanden gaat? Het wordt weer mooier tijd en dan kriebelt het wel om de zomerbanden weer onder de auto te leggen. Let er wel op dat de temperaturen nog in de nachten rond het vriespunt kunnen liggen. Dus ga niet te snel wisselen!

Bandenwisselweken

Door te google kwamen wij terecht op de site van de brancheverenigiging VACO met informatie over de ‘bandenwisselweken’.  Wist je dat je het beste je zomerbanden onder de auto kunt leggen als de klok naar de zomertijd gaat?

Waarom zomerbanden?

Dit lijstje kwamen wij op de site van Atu.nl tegen. De tips delen wij graag met je!

  1. Zomerbanden kunnen, net als winterbanden, levens redden.
    De onderscheidende factor is de remweg. Bij 100 km/u op een droog wegdek, met een buitentemperatuur van 20 graden, komt een auto met winterbanden na 56 meter tot stilstand. Met zomerbanden is dat binnen 38 meter. Dat is een verschil van 18 meter dat essentieel kan zijn. Daarbij kunnen hoge temperaturen winterbanden ook sneller beschadigen. Hitteschades aan het loopvlak en de wangen van de band zijn het gevolg. En in het ergste geval klapt de band.
  2. Zomerbanden sparen het milieu. Wie in de zomer nog op winterbanden rijdt, verbruikt tot 5% meer brandstof. Daardoor wordt ook het milieu sterker belast. Nog een voordeel van zomerbanden: De rolweerstand is ook lager, en daarmee de uitstoot van CO2 ook.
  3. Zomerbanden besparen geld. In de zomer doorrijden op winterbanden leidt tot een 20% hogere slijtage van je winterbanden.
  4. Zomerbanden bieden meer rijcomfort. Bij temperaturen boven 7 graden bieden zomerbanden, op basis van de rubbersamenstelling en de opbouw van het profiel, aanzienlijk meer rijcomfort en een betere handling. In het bijzonder bij hogere snelheden biedt de zomerband meer stabiliteit en daarmee een zeker weggedrag.

Bron: http://var/www/vhosts/prosocials.nl/pascalholthuis.nl.atu.nl/