Wist je dat als je inzicht hebt in het berekenen van je remweg je een belangrijk factor in handen hebt om ongevallen te vermijden? Tijdens de rijlessen bij Rijschool Pascal Holthuis besteden wij hier ook aan dacht aan. Voor jezelf ook goed om het nog eens na te kunnen lezen.

Er bestaat een simpele formule om de remweg te berekenen. Bij deze formule is de rijsnelheid in km/u van groot belang, aangezien dit een grote invloed uitoefent op de remweg.

Remweg: de formule

Om de remweg te berekenen, deel je de snelheid door 10 en vermenigvuldig je het resultaat met zichzelf. Vervolgens deel je die uitkomst door twee. Hierdoor blijkt dus dat de remweg toeneemt in kwadraat: is de snelheid tweemaal hoger, dan is de remweg viermaal zo lang. Dit is echter de formule voor een remweg bij droog weer, de normale weersomstandigheden zeg maar. Bij nat weer hoort u de uitkomst van deze formule nog eens te vermenigvuldigen met anderhalf. Bijvoorbeeld bij 90 km/u bedraagt de remafstand op droog wegdek dan 40,5 meter en op nat wegdek 60,75 meter.(bron: Tirendo)

RijschoolPascalHolthuis-Remweg

Bron: daar kun je mee thuis komen

Reactie afstand

De reactie afstand wordt berekend door de snelheid te delen door tien en te vermenigvuldigen met drie. Dit houdt in dat bij een snelheid van 30 km/u de wagen nog gemiddeld 9 meter tegen 30 km/u verderrijdt voor de bestuurder effectief begint te remmen.
De som van de reactie afstand en de remweg drukt de stopafstand uit. Dit is de volledige afstand die een auto aflegt vanaf het moment dat een bestuurder een gevaar opmerkt tot de wagen volledig stilstaat.

Conclusie: bij een noodstop met 30 km per uur sta je al stil waar je bij een snelheid van 50 km per uur nog moet beginnen met remmen. Voor een overstekend kind kan dat het verschil tussen leven en dood betekenen.

Remweg en stopafstand: het belang

Niet enkel automobilisten in opleiding, maar ook ervaren chauffeurs hebben er baat bij om de stopafstand te kennen bij de meest voorkomende snelheidsbeperkingen. Dit beïnvloedt mogelijk hoe je je in het verkeer begeeft en kan het verschil maken in een levensbedriegende situatie. Bovendien zegt de effectieve remweg veel over je wagen. Voldoen namelijk je banden en remmen nog aan de veiligheidseisen?