Helaas mag ik sinds 15 december 2020 al geen rijlessen geven, maar misschien kan ik jullie wel verblijden met een blogserie “waar moet ik aan denken om veilig de weg op te gaan tijdens de winter” Als je nog aanvullende tips hebt, laat het mij even weten! Dan neem ik deze ook op.

1. Veiligheden in en rond de auto

Door de hele corona-situatie kan ik mij voorstellen dat je nu niet direct winterbanden onder je auto hebt liggen. Je hebt misschien maar weinig gereden en voor veel mensen geldt dat je sinds half december nauwelijks met de auto de weg op bent gegaan. Lees mijn eerdere blog over winterbanden versus zomerbanden.  Heb je nu geen winterbanden onder de auto liggen, wees dan extra zorgvuldig op de weg.

Winterbanden hebben bij ijzel en sneeuw een veel kortere remweg dan zomerbanden, tot wel de helft korter. De betere grip wordt veroorzaakt doordat de band is gemaakt van zachter rubber en er veel meer inkepingen in het profiel zitten. De winterband is veiliger mits het profiel goed genoeg is, want een winterband oprijden zoals een zomerband is niet slim. Met een profiel van minder dan 4 millimeter neemt de grip in de kou snel af, het is maar dat je het weet!

2. Schone ramen

Zorg er voor dat je ramen ijsvrij zijn als je de weg op gaat. Dit betekent niet alleen een kijkgaatje, maar de hele auto rondom moet ijsvrij zijn. Een extra tip is om de auto in de garage te zetten. Heb je daar geen mogelijkheid voor, gebruik dan een beschermhoes! Smeer ook voor de winter de rubbers van de portieren in met wat vaseline, dan kunnen ze niet zo snel vast vriezen. Extra tip: Leg slotspray niet in de auto… Je hebt er niets aan als het portier dicht gevroren is.

3. Extra kleding

Neem altijd een jas mee in de auto. In principe is het warm in de auto. Maar wat nu als je pech krijgt of onverhoopt toch een aanrijding? Aan de zijkant van de vluchtstrook staan is echt geen pretje.

De auto koelt extreem snel af na het afzetten van de motor. Binnen een kwartier is de auto koud. Daarom is het wel zo prettig om een jas aan te kunnen doen en een deken om te kunnen slaan. Zo houden wij het warm totdat de hulpdiensten arriveren.

4. Zonnebril en laagstaande zon

Je denkt er misschien niet direct aan, maar ook tijdens de winter is het goed om je zonnebril in de auto te hebben liggen of bij je te dragen. Wanneer de zon schijnt zijn andere bestuurders vaak minder alert dan met sneeuwval. De laagstaande zon kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Een laagstaande zon zorgt er voor dat je minder goed zichtbaar bent en dat je zelf minder (diepte) ziet. Hierdoor word het zicht op zijstraten en borden minder maar ook bij remmende voertuigen. Neem daarom altijd een zonnebril mee in de auto. Ook is het verstandig om gebruik te maken van de zonneklep om het felste ligt zoveel mogelijk uit de ogen te houden.

5. IJzel

IJzel is (ijs)regen op een bevroren/koude ondergrond dit water vriest direct op. Het wegdek ziet er dan nat uit maar schijn bedriegt het is spek glad en levens gevaarlijk. Ga daarom met ijzel de weg niet op. De lessen worden vanzelf sprekend geannuleerd en kan je deze op een later moment inhalen.

Cadeaubon Rijschool Pascal Holthuis

Ben je op dit moment leerling bij mij en gun jij mij alvast wat inkomen in deze tijd, wil ik je vragen om een cadeaubon te kopen. Denk hierbij aan een verjaardagscadeau, of gewoon zo maar . Ik pak hem leuk voor je in: jij blij, wij blij!
Kijk op: aanvragen cadeaubon.