Waar moet je aan denken om veilig de weg op te gaan tijdens de winter? Als je nog aanvullende tips hebt, laat het mij even weten! Dan neem ik deze ook op.

  1. Veiligheid in en rond de auto

In de winterperiode is het begrijpelijk dat je mogelijk geen winterbanden onder je auto hebt liggen. Misschien heb je weinig gereden, en voor velen geldt dat ze sinds half december nauwelijks met de auto op pad zijn geweest. Lees mijn eerdere blog over winterbanden versus zomerbanden. Als je nu geen winterbanden onder de auto hebt, wees dan extra voorzichtig op de weg.

Winterbanden hebben bij ijzel en sneeuw een veel kortere remweg dan zomerbanden, soms wel de helft korter. Dit komt door het zachtere rubber en het grotere aantal inkepingen in het profiel van de winterband. Zorg ervoor dat het profiel van de winterband nog voldoende is, want het rijden op een winterband met minder dan 4 millimeter profiel vermindert de grip aanzienlijk. Houd hier rekening mee!

  1. Schone ramen

Voordat je de weg op gaat, zorg ervoor dat je ramen volledig ijsvrij zijn. Dit betekent niet alleen een klein kijkgaatje, maar de hele auto moet vrij zijn van ijs. Overweeg om de auto in de garage te parkeren. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan een beschermhoes! Smeer ook voor de winter de rubbers van de portieren in met vaseline om vastvriezen te voorkomen. Extra tip: bewaar de slotspray niet in de auto; het helpt niet als het portier is vastgevroren.

  1. Extra kleding

Neem altijd een jas mee in de auto. Hoewel het binnen in de auto warm is, kan het buiten de auto snel koud worden, vooral als je pech hebt of bij een ongeval betrokken raakt. Staande aan de zijkant van de weg is geen pretje. De auto koelt snel af nadat de motor is uitgeschakeld, dus het is handig om een jas aan te kunnen trekken en een deken bij de hand te hebben om warm te blijven totdat hulpdiensten arriveren.

  1. Zonnebril en laagstaande zon

Denk er ook in de winter aan om een zonnebril in de auto te hebben of bij je te dragen. Bij zonnig weer zijn andere bestuurders vaak minder alert dan bij sneeuwval. De laagstaande zon kan voor gevaarlijke situaties zorgen, omdat je minder goed zichtbaar bent en zelf minder diepte waarneemt. Bewaar daarom altijd een zonnebril in de auto. Gebruik ook de zonneklep om fel licht zoveel mogelijk uit je ogen te houden.

  1. IJzel

IJzel is regen op een bevroren of koude ondergrond, waardoor het direct bevriest. Hoewel het wegdek er misschien nat uitziet, is het spekglad en levensgevaarlijk. Ga daarom niet de weg op bij ijzel. Lessen worden vanzelfsprekend geannuleerd en kunnen op een later moment worden ingehaald.