Na het lessen en het afleggen van een (spannende) rijexamen mag je nu echt zelfstandig de weg op. Mits je nog onder de 18 bent, dan heb je er een volwassenen bij. Maar dit maakt het uiteraard niet minder spannend, want de rijinstructeur zit er niet meer naast. Om je goed zelfstandig de weg op te helpen, leg ik nog een keer graag uit waar je op moet letten als je een beginnende bestuurder bent.

Welke factoren maken jou een beginnend bestuurder?

Ongeacht je leeftijd, iedereen die zijn of haar rijbewijs haalt is beginnend bestuurder. Maar hoe lang je dit bent, is wel afhankelijk van je leeftijd. Ben je 16 jaar wanneer je je rijbewijs haalt? Dan ben je 7 jaar lang een beginnende bestuurder. Vanaf de leeftijd van 17 ben je 5 jaar lang beginnend bestuurder. Waarom is er een beginnersrijbewijs? Dit rijbewijs is ontstaan doordat vaak onervaren bestuurders vaker ongelukken veroorzaken en gevaarlijk rijgedrag vertonen.

Leer je auto kennen

Het is niet gek dat je moet wennen aan een andere auto dan je rijlesauto, maar geef jezelf hier ook de tijd voor. Doe dit door eerst met de auto in de buurt te rijden, de omgeving ken je en je leert op deze manier ook de auto kennen. Is er ergens in de buurt een rustige parkeerplek, denk bijvoorbeeld aan een ruime plek bij een zwembad, ga daar dan ook even heen. Je kan op dit soort plekken de auto nog beter leren kennen.

Ga aan de slag om je auto nog beter te leren kennen. Geef soms rustig gas en rem een aantal keren, maak bochten en voel hoe je koppeling en je gaspedaal reageren. Wanneer je dit eerst in een rustige omgeving doen, kan het ervoor zorgen dat je je auto leert kennen zonder eventueel spanning te krijgen van andere verkeerssituaties.

Do’s en don’ts

Ik kan mij goed voorstellen dat je na het halen van je rijbewijs niet veel langer kan wachten om de weg te op te gaan. Ik wil je uiteraard niet in je enthousiasme tegenhouden door veel tekst neer te zetten, daarom heb ik een overzichtje gemaakt met do’s en don’ts die belangrijk zijn om te onthouden wanneer je achter het stuur stapt. Maar lees nog wel even het stukje over strafpunten.

Wat moet je vooral wel doen?

  • Goed op de verkeersregels letten.
  • Blijf je snelheid controleren.
  • Goed blijven spiegelen.
  • Mono rijden.

Wat moet je vooral niet doen?

  • Rijden onder invloed.
  • Racen op de openbare weg.
  • Appen en bellen.
  • Gevaar of hinder veroorzaken in het verkeer.

Een straf op je rijbewijs

Je kan bij een ernstige verkeersovertreding een strafpunt krijgen op je rijbewijs. Wanneer je 2 strafpunten hebt raak je je rijbewijs kwijt. Per strafpunt krijg je een bericht van de rechtbank hierover. Om je rijbewijs terug te krijgen moet je verplicht meedoen aan een rijvaardigheidsonderzoek. Je moet hier net zolang aan meedoen tot je dit hebt behaald. Wil je hier niet aan meewerken dan is je rijbewijs niet meer geldig.

Mag ik dan nog wel een alcoholisch drankje drinken?

Zoals eerder aangegeven zorgen beginnende bestuurders vaker voor gevaarlijk situaties op de weg. Daarom zijn de regels over alcohol gebruik bij beginnende bestuurders ook streng. Je mag maximaal een promillage van 0.2% hebben in je bloed.

Wanneer je wordt aangehouden met meer % dan wat is toegestaan, moet je de cursus Licht Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer volgen.

Toch het gaspedaal te hard ingetrapt?

Wanneer je rijbewijs wordt afgenomen, doordat je te snel hebt gereden, moet je de educatieve maatregelen gedrag en verkeer cursus volgen.

Wil je nog meer tips? Je kan altijd even  mijn eerder geschreven blogs teruglezen of mij een bericht sturen via 06 46 765 945 of info@pascalholthuis.nl.