Veel bestuurders reageren tijdens het autorijden op hun telefoonmeldingen. Deze afleidingen in het verkeer kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Naast deze afleiding zijn er ook nog andere verleidingen in het verkeer die voor gevaar kunnen zorgen. In dit blog lees je hier meer over.

Regels

We nemen nog even de regels door over het gebruik van een smartphone tijdens het autorijden. Het is tijdens het besturen van een voertuig verboden om je smartphone in de hand te houden en te bedienen. Het verbod geldt ook voor muziekspelers, navigatie en tablets. Je kan je smartphone of de andere apparaten wel gebruiken door deze in een houder te zetten of door de spraakfunctie te gebruiken. Doe dit wel altijd op een veilige manier, zet desnoods als je op een drukke of smalle weg rijdt de auto even langs de kant.

Manieren van afleiding

Het is erg verleidelijk om toch even op je smartphone te kijken tijdens het rijden. Bijna twee derde van de bestuurder van een voertuig leest de berichten die binnenkomen. Deze berichten gaan vaak over werk, sociale contacten, (gesprekken in) groepsapps of gesprekken met familie. De reden dat de meeste mensen de berichten lezen is omdat zij denken dat het belangrijk kan zijn of omdat ze nieuwsgierig zijn. Mensen zijn bang voor de ‘fear of missing out’.

Ook kan je afgeleid worden door bijvoorbeeld andere weggebruikers, door een ongeluk of door vrienden die met jou in de auto zitten en je iets laten zien op bijvoorbeeld hun smartphone. Een andere veel voorkomende verleiding is het entertainmentsysteem of de aanraakschermen in de auto’s. Mensen vertrouwen te veel op de automatische rijhulp en andere technologieën.

Mijn tip: Blijf te allen tijde vooruit naar de weg kijken. Zet je telefoon op stil, download een app die alles blokkeert. Laat ook aan je vrienden/vriendinnen of familie weten dat je de auto in stapt en even niet kan reageren.

Gevaar

Door het lezen of schrijven van berichten tijdens het autorijden word je reactietijd, je controle over het voertuig, je waarneming van de weg, de inschatting van situaties en het zien van verkeersborden beïnvloed. Dit kan natuurlijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo ontstaan er de laatste jaren veel meer (dodelijke) ongelukken hierdoor. Ook zijn er dit jaar een recordaantal automobilisten op voertuigen van wegwerkers geklapt. Blijf dus altijd op de weg letten en laat je niet afleiden.

Boete

De afleiding door je smartphone kan voor een dure boete zorgen. De prijzen gaan in 2022 weer omhoog. Een boete voor het gebruik of vasthouden van je smartphone wordt in 2022 €350. Dit is exclusief €9,- administratiekosten. Deze boete geldt ook voor het vasthouden van andere elektronische apparaten, dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers.
Bron: De Stentor

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Voor meer informatie kan je contact opnemen via: info@pascalholthuis.nl .

Bronnen:
AD
VVN
De Stentor
Rijschoolpro