De herfst is inmiddels ingevallen en voor je het weet staat de winter weer voor de deur. De temperatuur begint te dalen en daarom is het belangrijk om op tijd de zomerbanden te wisselen voor de winterbanden. In dit blog vertel ik je hier meer over.

Wanneer winterbanden?

Het is verstandig om de zomerband te wisselen wanneer de temperatuur onder de 7 graden zakt. Een geheugensteuntje is het moment dat de klok van de zomer- naar wintertijd verzet wordt. De dagen worden dan langer en de temperatuur zakt vaak dan snel. Het kan dus zo zijn dat je tijdens de herfst als je winterbanden moet monteren onder de auto. Het rubber van de zomerbanden wordt bij temperaturen onder de 7 graden hard en verliest dan grip. De ANWB raadt eenieder, die in de winter dagelijks de auto gebruikt, en uiteraard als je op wintersportvakantie gaat, gebruik te maken van winterbanden.

Voordelen gebruik winterbanden

Hieronder lees je een aantal voordelen:

  • Winterbanden bestaan uit een zachter rubber dan de zomerband. Deze banden hebben veel meer grip tijdens temperaturen onder de 7 graden, een nat wegdek en sneeuwval. Ook voert de winterband overtollig water sneller af dan de zomerband.
  • Bij een glad wegdek heb je met winterbanden een kortere remweg dan met zomerbanden. Zo kan het verschil tussen zomerbanden en winterbanden bij een remweg vanaf 50 km/h oplopen tot ongeveer 40 meter.
  • In veel wintersport landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn winterbanden verplicht. Je loopt het risico om een boete te krijgen als je geen winterbanden hebt.

All season banden

De all season band (4-seizoenenband) is een combinatie tussen een zomer- en winterband. Als je weinig rijdt en het een zachte winter is een all season band een prima optie. Toch hebben de all season banden tekortkomingen als het gaat om tractie en zijdelings grip in de sneeuw. Je mag wel met een all season band naar het buitenland. Wat belangrijk is, dat het M&S opschrift én het sneeuwvloksymbool op de band vermeld staan.

Eerder schreef ik al meerdere blogs over de winter- en zomerbanden. Lees jij vaker blogs met mij mee?

Voor meer informatie kan je contact opnemen via: info@pascalholthuis.nl.

Bronnen

ANWB

Athlon