Wij hebben hem nog niet, maar zijn wel razendbenieuwd wat de regels van de smartwatch zin in het verkeer. Wij lazen een mooi artikel in het AD. De smartwatch is zo nieuw dat hij nergens in de Nederlandse wet wordt genoemd.
Met de smartwatch kan je net als met de telefoon bellen. Is het net zo gevaarlijk om te gebruiken in de auto als een echte telefoon? Volgens het AD geeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu weinig duidelijkheid.

Openbare communicatiediensten

In de informatie die het AD geeft hebben zij woordvoerder Mark Hengstman van het Ministerie gesproken. Hij geeft aan dat het vast staat dat de smartwach een apparaat is, bestemd voor mobiele openbare communicatiediensten en daarom kan de smartwatch worden aangemerkt als een mobiele telefoon. Lastiger is de vraag of de smartwatch wordt ‘vastgehouden’, wat in Nederland bij telefoons in de auto volgens de wet verboden is.

Geen excuus

Weet dat ondanks dat er onduidelijk is rondom de wetgeving van het gebruik van de smartwacht in de auto er altijd nog artikel 5 van de Wegenverkeerswet is. Deze wet verbiedt iedereen zich zodanig te gedragen dat je een gevaar op de weg bent. Dus wordt je betrapt tijdens het bedienen van z’n smartwatch in de auto, kan je alsnog rekenen op een fikse boete.

bron: AD