Ondanks dat het zomer is hebben we deze zomer erg veel regen, en ook flinke regenbuien voorbij zien komen. Ook de herfst komt dichterbij. In dit blog lees je meer over autorijden met slecht weer.

Tip 1: Ga langzamer rijden bij slecht weer

Als er veel water op het wegdek ligt bestaat de kans dat je zomaar kan wegslippen. Door langzamer te rijden en op je snelheid te letten, heb je meer tijd om te reageren op het verkeer. Het is natuurlijk ook mogelijk dat andere weggebruikers hier last van hebben en wegslippen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Tip 2: Wat moet ik doen bij aquaplanning?

Het wegslippen met de auto wordt ook wel aquaplanning genoemd. Je auto kan met veel regen het water niet meer goed afvoeren, waardoor er een laagje water tussen de banden en het wegdek ontstaat. Het is belangrijk om te weten wat je dan moet doen. Als je auto onbestuurbaar is, stuur dan niet, geef geen gas en rem ook niet! Je kan het beste kijken naar het punt waar je heen wilt en het gas loslaten, nooit remmen. Zodra je weer grip voelt bij de banden kan je weer gas geven.

Tip 3: Afstand houden tijdens het rijden met slecht weer

Het houden van afstand is altijd verstandig en zeker bij (zware) regenval. Als het slecht weer is wordt het zicht en ook je grip minder. De remweg en de stopafstand worden ook vergroot als het wegdek nat is. Bij normale omstandigheden houd je 2 seconden afstand van je voorganger, bij slecht weer is het verstandig om deze tijd te verdubbelen.

Tip 4: Gebruik geen Cruise control!

Tijdens het rijden met slecht weer is het houden van de aandacht erg belangrijk. Daarom is het gebruik van Cruise control niet verstandig. Het kan namelijk de reactietijd om te remmen en weer gas te geven nadelig beïnvloeden.

Extra tips bij zware regenval
Het zicht kan teruglopen tot 50 meter. Pas de snelheid aan en houd minstens 3 seconden afstand van anderen.
– Voorkom dat je hard moet remmen, hierdoor kan je in een slip terechtkomen.
– Zet de verlichting (dimlichten) aan om goed zichtbaar te zijn.
– Haal zo min mogelijk andere auto’s in.
– Gebruik de airconditioning om beslagen ramen te voorkomen.

Ik informeer je graag over de mogelijkheden om te starten met rijlessen: info@pascalholthuis.nl of neem een kijkje bij de prijslijst.

Bron: Maxvandaag
Bron: Dinkla-balk