In dit blog vertel ik je graag meer over waar je op moet letten als je op zomervakantie gaat met de auto. Misschien wel de eerste vakantie na het behalen van je rijbewijs. Er zijn genoeg voorbereidingen te treffen voordat je met de auto op vakantie gaat.

Checklist autovakantie

Voordat je op vakantie gaat is het slim om een checklist te maken, zodat je niets belangrijkst vergeet. Denk hierbij aan de spullen die je meeneemt zoals een milieusticker, tolbadge, veiligheidshesje, gevarendriehoek en (daar waar nodig) vignet. Ook belangrijk om te checken zijn je autoverzekering, de auto zelf en om de verkeersregels die in jouw vakantieland gelden goed door te nemen.

Autocheck en tools

Het is goed om voor de vakantie de auto een check te geven bij de garage. Veel onderdelen kunnen dan voor de vakantie nog een laatste controle krijgen. Een deel hiervan kun je ook zelf doen zoals de olie peilen en eventueel aanvullen, de ruitenwisservloeistof en koelvloeistof aanvullen en de bandenspanning checken. In veel Europese landen gelden er een aantal verplichte tools die in de auto aanwezig moeten zijn. Vaak gaat het om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje, een verbanddoos, een brandblusser, een alcoholtest, een reservewiel en de reservelampen. Via dit overzicht kan je een recente paklijst vinden (datum: website bekeken, 4 juli 2021).

Vignet, tol en milieusticker

Zoals hierboven vermeld zijn er een aantal verplichte tools nodig tijdens de vakantie, maar in sommige landen heb je ook een vignet nodig, zoals in Zwitserland en Oostenrijk. Dit vignet is nodig om door de landen heen te mogen rijden. In Frankrijk is het handig om een tolbadge aan te schaffen, dit kan veel tijd en gedoe schelen bij de tolpoorten. Ook zijn er milieuvoorwaarden waar aan gedacht moet worden in sommige delen van landen. Als je door deze delen heen wil rijden heb je een milieusticker nodig. Ik geef je de tip om altijd even goed bij de ANWB te checken wat er nodig is en waar je aan moet voldoen.

Nog een paar tips

  • Zorg voor voldoende eten en drinken onderweg. Er kunnen altijd files ontstaan en je wil niet in een warm land zonder eten of drinken zitten.
  • Het is goed om te stoppen om de paar uur. Zo kan je even ontspannen van het geconcentreerde rijden.
  • In het buitenland gelden andere regels betreft de snelheid en bijvoorbeeld de banden. Let hier goed op. Verder zijn ook de wegen anders, zoals bijvoorbeeld in de bergen. In de bergen moet de auto toeren maken zodat deze niet oververhit raakt, zorg dat de motor nog kan versnellen als je het gaspedaal indrukt. Bergaf is het verstandig om in een lage versnelling te rijden, de auto moet zelf afremmen als jouw voet van de rem afgaat.
  • En niet onbelangrijk: vergeet je rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren niet!

Geniet van jouw zomervakantie of je nu in Nederland blijft of toch de stap naar het buiteland maakt. Houd in ieder geval ook goed in de gaten wat de regels rond corona zijn: welk land heeft welke kleur en ook welke regels gelden er voor het reizen!

Ga je deze zomer niet op vakantie en wil je je lessen blijven volgen, dat kan natuurlijk gewoon!

Bron: Bungalowspecials