Volgens het KNMI wordt vandaag mogelijk code oranje voor extreem weer opnieuw van kracht. Er wordt aangeraden om niet de deur uit te gaan, als dit niet noodzakelijk is.

‘Maandagmiddag 11 december 2017 bereikt een nieuw sneeuwgebied het zuiden van het land. Deze sneeuw breidt zich in de loop van de middag over het land uit en levert een nieuw sneeuwdek op. Dit kan opnieuw aanleiding geven voor een code oranje,’ aldus het KNMI. Komende uren blijft de waarschuwing (code geel) nog van kracht voor de gladheid.

Werk thuis

Op de wegen en op het spoor wordt een zware maandag verwacht, daarvoor waarschuwen wegbeheerder Rijkswaterstaat en de NS. Wie niet persé de weg op hoeft, wordt aangeraden dat niet te doen en eventueel thuis te werken. De NS past de dienstregeling uit voorzorg aan. De grootste problemen worden wel later op de dag pas verwacht.

Tips

Mocht je niet thuis kunnen blijven en écht de weg op moeten, dan geeft de ANWB je 5 belangrijke tips:

  • Houd afstand zodat je meer tijd hebt om het remgedrag van je overige weggebruikers op te vangen.
  • Kijk ver voor je uit zodat je vanzelf de beste lijn instuurt. Dit zorgt er tevens voor dat je niet te dicht op je voorganger rijdt.
  • Trek rustig op. Flink gas geven met optrekken zorgt ervoor dat de wielen kunnen wegslippen en de auto dus helemaal niet meer van zijn plek komt doordat hij zichzelf ingraaft. Veiligheidssystemen ESP uitzetten kan soms ook werken, aldus de ANWB.
  • Moet je een (nood)stop maken en heb je ABS? Ga dan niet pompend remmen, maar rem uit volle kracht. Het ABS-systeem heeft remdruk nodig om te kunnen werken. Maar soms kun je het beste niet remmen, zoals in bochten. Dan kun je beter het gas loslaten om snelheid te minderen en gas geven als je de bocht uit bent.
  • Blijf ook met winterbanden alert en ga jezelf (of je auto) niet overschatten.

Lees deze tips uitgebreid na op de website van de ANWB. Denk voor jezelf ook aan extra eten, drinken en genoeg brandstof voor je auto, mocht het fileleed niet te overzien zijn. Zo heeft Anita, mijn vrouw, ooit 8 uur gedaan over een ritje Schaarsbergen -> Apeldoorn. Het verkeer werd overvallen door zoveel sneeuw en de wegen werden zo spekglad, dat vanaf Hoenderloo alle auto’s en vrachtwagens teruggleden. Dus niemand kon meer voor- off achteruit. Gelukkig waren er toen militairen die geholpen hebben met het uitdelen van dekens, drinken en eten.

Maandag kan er in Gelderland tot 15 centimeter sneeuw vallen, aldus Weerplaza. ‘Lokaal zelfs meer.’ Voor het laatste nieuws adviseer ik je de nieuwsberichten in je regio te volgen.