Wat veel mensen niet weten is dat de airconditioning ook in de winter erg handig kan zijn.
Als je denkt aan airconditioning in de auto, denk je waarschijnlijk aan de verkoeling die geboden wordt bij warme weersomstandigheden. Zelfs nu de temperaturen dalen, kan de airco uitkomst bieden.

Beslagen ruiten

De ruiten zullen veel sneller ontwasemen wanneer je de airco gebruikt dan met de blower. Dat komt doordat de lucht uit de airco veel droger is dan de lucht uit de blower. Gelukkig hoef je niet in een koude auto te zitten om met onbeslagen ruiten te kunnen rijden; je kan gewoon tegelijkertijd de verwarming aanzetten. Bij veel auto’s wordt de airco al aangezet bij de ontwasemingsfunctie van de auto. Als dit niet het geval is, moet de airco handmatig worden aangezet.

Levensduur verlengen

Bijkomend voordeel van het blijven gebruiken van de airco in de winter is dat het de levensduur van de airconditioning ten goede komt. Dit voorkomt lekkages, die een nadelig effect op het milieu hebben. Ook ben je bij een lekkende airco genoodzaakt een kostbare reparatie te laten uitvoeren. Zorg er daarom voor dat, ook als het kwik gaat dalen, de airco regelmatig wordt gebruikt.

Periodiek onderhoud

Eens in de zoveel tijd moet de airco gecontroleerd, gereinigd en bijgevuld worden. Een goed onderhouden airco werkt beter; net als bij de olie, banden of remvloeistof heeft het aircosysteem in auto’s ook specifiek onderhoud nodig. Het onderhoudsadvies is één keer in de drie jaar te controleren. Daarnaast verdient het de aanbeveling het interieurfilter ieder jaar te vervangen om een verminderde werking van het systeem te voorkomen.

Meer handige tips en achtergrondinformatie rondom auto’s en autorijden vind je terug op mijn blogpagina.