Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je ruiten niet bevriezen? Volgens oma kun je de ramen insmeren met een doorgesneden rauwe aardappel. ‘Geen methode die wij zouden aanraden’, aldus de ANWB. Houd je ruiten schoon. IJs hecht minder goed aan een schone ruit. Gebruik bijvoorbeeld spiritus verdund met water, of speciale ruitendoekjes.

Mijn tip:

Je bespaart jezelf heel wat krabwerk als je de ruiten de avond ervoor bedekt met een anti-ijsdeken, stuk karton of mat. En schakel bij het verlaten van de auto de ruitenwissers uit. Dat voorkomt dat vastgevroren ruitenwissenrubbers schade veroorzaken.

Let op: Wat moet je NIET doen

Auto stationair laten lopen
Calculeer genoeg tijd in om je ruiten te krabben. Als je te weinig tijd hebt is de verleiding groter om terug te vallen op de heet water- of stationair-tactiek. Ja, ruiten krabben is even een rotklus, maar je doet jezelf en je auto er een plezier mee als je het goed doet. Ben je toch te zeer gehecht aan je nachtrust? Leg dan de avond van tevoren een isolatiedeken over je ruit, dat scheelt weer wat krabben.

Heet water over de ruit gooien
Gooi geen warm water over je ruit. Door het plotselinge temperatuurverschil kan de ruit barsten of breken. Met alle gevolgen van dien.

Te weinig krabben
Je moet zorgen voor genoeg zicht naar voren en opzij. Maak daarom voordat je gaat rijden je voor- en achterruit, zijramen en buitenspiegels goed schoon. Als een automobilist volgens de politie onvoldoende zicht heeft door de voor- of achterruit kan diegene een boete krijgen van 230 euro. Als ook de spiegels niet ijsvrij zijn, komt er nog eens 150 euro bovenop. Zet de ruitenkrabber schuin tegen de ruit: zo krijg je het ijs het makkelijkst weg.

Bron: ANWB