Vaak krijg ik de vraag; is een tussentijdse toets wel handig om te doen? En wat heeft dit voor een meerwaarde? In dit blog leg ik je uit waarom je zeker kunt nadenken om een tussentijdse toets af te leggen.

Wel of geen tussentijdse toets?

Je kan een tussentijdse toets (TTT) zien als een proefexamen. Je gaat naar de examenlocatie van het CBR en legt de toets af, deze duurt 55 minuten, net als bij een gewoon rijexamen. Op deze manier krijg je al goed mee hoe een rijexamen er aan toe gaat. Ook wen je alvast aan de examensituatie.

Hoe gaat een tussentijdse toets in zijn werk?

Samen met de CBR-examinator ga je de weg op. Normaal gezien rijd de instructeur mee (afhankelijk van de regels rondom Covid-19). Na het afleggen van de toets krijg je een advies van de examinator. Ook kan je vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen voor je volgende rijexamen als deze goed, veilig en vlot zijn uitgevoerd. Hiervoor worden 3 onderdelen uitgevoerd: de stopopdracht, keeropdracht en de parkeeropdracht. Soms wordt ook de hellingproef gedaan.

Deze vrijstelling geldt alleen als je slaagt voor je rijexamen, zak je dan moet je deze vrijstelling opnieuw verdienen. Daarna kan je aan de slag met mij om de laatste puntjes op de i te zetten voor het rijexamen.

Waar wordt op gelet tijdens de toets?

Net zoals bij een rijexamen wordt er tijdens de tussentijdse toets gelet op de volgende onderdelen:
– Voorrang verlenen;
– Beheersing van de auto;
– Kijkgedrag;
– Rijden op kruispunten en rotondes;
– Bijzondere verrichtingen;
– Inhalen;
– In- en uitvoegen.

Voordelen van een tussentijdse toets

De kans op slagen voor het gewone rijexamen is 14% hoger bij mensen die een tussentijdse toets afleggen. Het slagingspercentage bij het rijexamen ligt rond de 57%.

Een aantal voordelen:
– Je krijgt inzicht in hoe alles werkt in het examencentrum van het CBR;
– Je maakt mee hoe een examen er aan toe gaat en bent daardoor beter voorbereid;
– De examinator vertelt wat hij/zij van jou verwacht tijdens het rijexamen;
– Je krijgt tips mee van de examinator die goed van pas kunnen komen;
– Je bent goed voorbereid, waardoor je minder zenuwen hebt voor het examen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een TTT zijn hetzelfde als voor een rijexamen €122,50 (in 2022). Let op, hier komen de kosten van mij als rijschool nog bij.

Wil je meer informatie over het wel of niet afleggen van een tussentijdse toets? Je kan me altijd vragen stellen via 06 46 765 945 of info@pascalholthuis.nl.

Bron: CBR
Bron:
CBR