Yes! Eindelijk echt zomer in Nederland. Helaas is het dan in Nederland dan ook direct erg warm! In Nederland gaat het werk gewoon door. Voor je het weet sta je met de rest van half Nederland in de file op weg naar het strand of stap je in een super hete geparkeerde auto na je afspraken die gewoon door gaan. Hoe voorkom je hitte in de auto?

Auto zonder airco

Heb je een auto zonder airco? Dan kun je met de juiste acties een koele auto hebben in de zomer (ook handig om te weten als je airco stuk gaat).

  • Zet je auto als het kan in de schaduw.
  • Zorg voor een koele(re) auto voor je instapt. Een zonnescherm met reflecterend folie op je voorraam werkt goed.
  • Denk ook aan de achterramen. Kleine zonneschermen met zuignappen zijn ideaal. Houd wel voldoende zicht in de auto.
  • Je zwarte dashboard absorbeert veel warmte: leg er een handdoek overheen.
  • Creëer je eigen airco; zet je voorzijraam helemaal open en ook een achterzijraam aan de andere kant. Zo kan er gemakkelijk frisse lucht door je auto waaien.

Auto met airco

Je hebt airco in de auto, maar ook dan moet je rekening houden met de hitte in de auto.

Airconditioning is extra belasting voor je toch al verhitte motor. Voorkom oververhitting van je auto en zet je airco niet constant op de maximale stand. Een paar graden koeler dan buiten is al voldoende. Een temperatuur tussen de 20 en 26 graden is ideaal in de auto.

Is je motor toch oververhit? Zet dan je verwarming en de blower aan (en je airco uit). Klinkt tegenstrijdig, maar door de verwarming aan te zetten kan de motor de warmte kwijt. Met je raam op een kier houd je het uit in de auto.

Je auto gebruikt meer brandstof met airco aan. Houd hier rekening mee. Tank op tijd.

Denk ook aan jezelf

  • Drink voldoende water.
  • Neem voldoende pauze. Warmte in de auto vraagt extra energie en concentratie van de chauffeur.

Belangrijke aandachtspunten:
Laat je kinderen of huisdieren NOOIT alleen achter in een geparkeerde auto in de zon. In de zon warmt je auto op als een oven met verschrikkelijke gevolgen voor de inzittenden.