De warme dagen staan ons weer te wachten en wat is er dan fijner dan rijden met slippers aan in plaats van warme dichte schoenen? Je kunt toch wel een kort autoritje maken met slippers aan? Dat kan inderdaad, maar het kan je dan ook veel geld kosten.

Wetgeving in Nederland

Officieel gezien mag je in Nederland autorijden met slippers, het is niet verboden bij de wet. Verstandig is het echter niet. Zoals je wellicht zelf al eens hebt gemerkt, kunnen slippers vrij gemakkelijk achter een pedaal blijven hangen of glijden ze makkelijk van het pedaal af. Hierdoor kun je gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken. Hier staat wél iets over in de wet, het is namelijk verboden je zodanig in het verkeer te gedragen dat je andere weggebruikers in gevaar brengt.

Verkeersregels in het buitenland

In het buitenland riskeer je soms zelf een boete voor het rijden met slippers! In het Franse Toulouse kreeg een vrouw een boete van 90 euro omdat ze met slippers aan reed.

Bij een ongeluk keert de verzekeraar niet (alles) uit

In Nederland kan rijden met slippers je veel geld kosten, de boetes blijven je hier wel bespaard. Als je een verkeersongeluk veroorzaakt en je hebt slippers aan of rijd op blote voeten, dan word er in veel gevallen alleen de schade van de tegenpartij vergoed. Het maakt dan niet uit of je een WA-plusverzekering hebt of niet (deze vergoed normaal ook een deel van de eigen schade).

Mijn advies is dus: rijd niet met slippers of op blote voeten. Je kunt zo problemen krijgen met het verhalen van schade bij je verzekeraar. Bespaar jezelf deze ellende.

Bronnen: Autorai en margriet