Terwijl jij aan het uitvinden bent hoe de koppeling werkt, en je hoopt dat de motor bij het stoplicht niet afslaat, is het jezelf kunnen identificeren wel het laatste waar je aan denkt. Ergens in ons achterhoofd weten we allemaal wel dat we ons te allen tijde in Nederland moeten kunnen identificeren. Dat je je zelfs moet kunnen identificeren tijdens het volgen van autorijlessen, is niet iets waar de meesten van ons zich van bewust zijn. Echter, het wordt wel een héél duur autoritje wanneer je wordt aangehouden en je niet in staat bent om een geldig legitimatiebewijs te kunnen laten zien…

Toonplicht of draagplicht?

De regelgeving in Nederland verplicht iedereen, vanaf 14 jaar, om een geldig identificatiebewijs te kunnen tonen aan de politie, toezichthouders of buitengewoon opsporingsambtenaren wanneer zij hierom vragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er onrust of dreiging is in uitgaansgelegenheden, voetbalwedstrijden of demonstraties, maar denk ook aan overlast in openbare ruimtes. Let op: zij dienen wel een geldige reden te hebben voor controle van jouw identiteit. Dit is ook meteen het verschil tussen draag- en toonplicht. Het eerdergenoemde drietal dat jouw identiteit kan controleren mag dit alleen doen als hiervoor een redelijke reden is. In de praktijk houdt dit in dat je in principe altijd een geldig legitimatiebewijs bij je moet hebben, zodat je dit indien nodig kan tonen en daardoor een boete voorkomt. Kan je namelijk geen legitimatiebewijs laten zien, kost je dit €95,- en dan zijn de administratiekosten van €9,- nog niet eens meegerekend!

Checklist vóór de autorijles:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Comfortabele schoenen (geen hakken, Uggs, slippers)
  • Bril/zonnebril
  • Comfortabele kleding
  • En natuurlijk een goed humeur
  • De gouden tip: boek je les tijdens het foute uur van Radio 538

Wil jij een rijles bij mij inplannen? Je kunt mij per mail, info@pascalholthuis.nl en Whatsapp (zie website) bereiken of bel 06-46765945.