Ging de autorijles eigenlijk wel goed?

Na de les krijg ik vaak de vraag: ‘Hoe vond je dat mijn autorijles ging?’ Sommige leerlingen stellen deze vraag niet, maar denken het misschien nog wel des te meer!

Eigenlijk wil je vragen: ‘Hoe ging mijn eerste les ten opzichte van andere leerlingen die de eerste les reden’? Jij hebt zelf geen referentiepunt en ik wel. Dat kan je onzeker maken over je prestaties en zeker als het niet helemaal ging zoals jij had gedacht.

Eerste les

In de eerste les wordt in de regel alleen gestuurd, dus als ook jij alleen hebt gestuurd is dat dus de normale gang van zaken. Het kan echter ook zijn dat het sturen zo makkelijk voor je was, dat ik heb besloten ook het gas en de rem erbij te doen. Dit is dus wel een uitzondering op de regel.

Belangrijke vraag voor jezelf!

Een belangrijke vraag voor jezelf is: ‘Wanneer is de les door jou als ‘goed’ ervaren?’

Is het als je alles kon wat ik je vroeg? Is het als je geen enkel commentaar hebt gehad op je les of alleen maar complimenten?

De vraag van jou moet eigenlijk gewoon zijn: ‘Heb ik wat geleerd in deze les?’ Zo ja,’Is het een zinvolle les geweest?’

Als niet alles goed gelukt is, kijk er dan zo naar: ‘Ik heb veel geleerd en sommige dingen lukken al goed en andere dingen minder goed. Bij de volgende les ga ik vast weer een stapje vooruit.’ Dan bekijk je het positief. Ik verwacht niet meer dan inzet van jou en beoordeel de kwaliteit van de les niet aan de hand van jouw prestaties, maar aan de hand van een model waarin ik kan zien of je van de les iets hebt geleerd. Als dat zo is was de les een goede les. Dit dus allemaal afgezien veel of weinig commentaar.

RijschoolPascalHolthuisweg