Waarom winterbanden?

Van mijn leerlingen krijg ik in deze tijd van het jaar de vraag: ‘Wat is eigenlijk het nut van winterbanden’. Daarom in dit blog een inhoudelijke toelichting wat winterbanden zijn, het verschil tussen zomer- en winterbanden en wanneer je ze dient te gebruiken. Ik las hierover een mooi artikel op Winterbandenland.nl

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden verschillen op vele punten van zomerbanden. De samenstelling van het rubber van winterbanden is aangepast voor winterse omstandigheden. Rubber wordt harder bij lagere temperaturen. Bij deze lage temperaturen wordt het rubber dusdanig hard dat het zich niet meer aan kan passen aan het wegdek. Doordat zomerbanden harder zijn zal de band minder grip houden tijdens koude temperaturen. De rubbersamenstelling van winterbanden bevat onder andere silica, dit materiaal zorgt er voor dat het rubber van een winterband zacht blijft in de winter. Hiernaast verschilt het profiel van een winterband aanzienlijk met het profiel van een zomerband. Meer informatie hierover staat bij het onderstaande kopje.

Verschil zomer- en winterbanden

Er zijn een tweetal belangrijke verschillen tussen zomerbanden en winterbanden, namelijk de materiaaleigenschappen en het profiel van de banden. Zoals gezegd zijn winterbanden gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling, waardoor het materiaal soepel blijft bij lagere temperaturen. Zomerbanden worden ‘hard’ bij lage temperaturen (onder de 7 °C), terwijl winterbanden ook bij deze temperaturen soepel en elastisch blijven en de grip behouden. Deze extra grip zorgt er voor dat de remweg afneemt en vergroot de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers. Een ander, duidelijk RijschoolPascalHolthuis_sneeuwvlokzichtbaar, verschil is het profiel van een winterband. Winterbanden hebben een lamellen in de profielblokken zitten die de afvoer van water en sneeuw versnellen. Het aantal dwarsprofielen (lamellen) in een winterband is 5 keer groter dan het aantal dwarsprofielen van een zomerband. Het is dan ook te verklaren dat een winterband meer water kan afvoeren dan een zomerband.

Naast het profiel kan je winterbanden ook herkennen aan het sneeuwvlok symbool op de zijkant van de band. Dit symbool wordt gebruikt ter indicatie van een band met winterse eigenschappen. Om aan dit symbool te voldoen is er wordt er slechts een remtest (in Europa) of een tractietest (in de V.S.) op sneeuw voorgeschreven. Slaagt de winterband voor deze test, dan voldoet deze aan de minimale eisen voor sneeuw weer.

Wanneer winterbanden gebruiken?

Een groot misverstand over winterbanden is dat ze alleen nut hebben als het sneeuwt. Wanneer de temperatuur overdag minder dan 7 ºC bedraagt bieden winterbanden meer grip dan zomerbanden. Tijdens droog weer met temperaturen net boven het vriespunt is het dus beter met winterbanden te rijden dan met zomerbanden. Winterbanden kunnen meer regen afvoeren dan zomerbanden, hierdoor zijn winterbanden uitermate geschikt voor in de herfst, wanneer de regen in Nederland wederom aanwezig zal zijn. Het is verstandig om de winterbanden te demonteren in het voorjaar, wanneer de gemiddelde temperaturen overdag weer boven de 7 ºC zijn gestegen. Het is mogelijk om langer door te rijden met winterbanden, maar houd er rekening mee dat winterbanden harder slijten tijdens hoge temperaturen vanwege de zachtere rubbersamenstelling.

De effecten

RijschoolPascalHolthuis_verschil zomer winterWat levert het op om zomerbanden in de wintermaanden om te wisselen naar winterbanden? Het belangrijkste effect van winterbanden is het behouden van uw grip in winterse omstandigheden. De veiligheid in de auto hangt voor een groot gedeelte af van de banden. Vier stukjes rubber ter grootte van een briefkaart zijn de enige verbinding tussen het voertuig en het wegdek. Deze kleine oppervlaktes moeten het voertuig laten accelereren, afremmen en draaien. Optimaal contact tussen het voertuig en het wegdek is dan ook essentieel voor een veilige rit. Winterbanden bieden grote voordelen bij, onder andere, het afremmen van het voertuig. De afbeelding toont aan dat winterbanden een kortere remweg garanderen bij temperaturen onder de 7 ºC. Dit verhoogt de veiligheid en de veiligheid van de medeweggebruikers. Een noodrem op sneeuw of ijs is in Nederland niet vaak van toepassing, maar een noodstop op een nat wegdek wel. De 5 meter kortere remweg op winterbanden kunnen het verschil betekenen tussen een botsing of veilig tot stilstand komen..

Samenvattend bieden winterbanden u de volgende voordelen:

-meer grip bij temperaturen onder 7 ºC.

-een kortere remweg op nat wegdek bij lagere temperaturen.

-een kortere remweg op sneeuw of ijzige ondergronden.

-extra veiligheid voor u en uw medeweggebruikers tijdens de wintermaanden.

-minder slijtage van uw zomerbanden.

-meer grip tijdens aquaplanning door de betere waterafvoer.

Bron: Winterbandenland

RijschoolPascalHolthuis_winterband