De vakantie periode zit er weer aan te komen. Vele gaan weer op vakantie, dichtbij of ver weg. Het maakt niet uit waar je heen gaat, zolang je met de auto gaat, is het handig om rekening te houden met bepaalde dingen. Vaak is de weg naar jouw vakantiebestemming al stressvol genoeg want wat neem je mee allemaal mee in de auto en waar moet je aan denken? In dit blog geven wij tips om de autoreis wat relaxter te maken!

Ontspannen achter het stuur

Zoals we al aangaven, maakt het niet uit hoe ver weg je gaat, het blijft een reis met de auto. Daarom is het altijd belangrijk dat je ontspannen achter het stuur zit. Maar hoe zorg je hiervoor?

 1. Zorg dat je uitgerust bent, pak de auto een dag van te voren in en zorg voor een goede nachtrust. Ga je in de nacht reizen? Pak dan in de ochtend de auto al in en ga op tijd naar bed.
 2. Trek een gemakkelijke outfit aan, waar je ontspannen in kan zitten. Bijvoorbeeld een lekkere joggingsbroek en t-shirt.
 3. Zorg ervoor dat je altijd drinken in de buurt hebt. Mocht het een warme dag zijn en je komt in de file, heb je altijd drinken bij de hand!

Plan je reis

Het is belangrijk om je reis, zo goed als mogelijk, te plannen. Ga je ver weg? Las dan om de 2 uur een pauze in en strek je benen! Uiteraard kan dit ook eerder, wanneer je merk dat je vermoeid begint te worden. Wanneer je heel ver weg gaat, adviseer ik om een overnachting te plannen waardoor je in etappes reist en hierdoor uitgerust de weg op gaat. Zorg er daarnaast voor dat je auto APK gekeurd is en klaar is voor de zomerreis, denk hierbij bijvoorbeeld aan de bandenspanning. Ook is een update van je navigatiesysteem altijd een goed idee, want de wegen willen nog wel eens veranderen.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat je auto moet voldoen aan bepaalde eisen wanneer je naar het buitenland gaat. In Duitsland bijvoorbeeld is het in sommige gebieden verplicht om een milieusticker te hebben. Ook kan je te maken hebben met tolwegen, tegenwoordig kan je bijna overal pinnen, maar zorg dat je altijd kleingeld bij je hebt!

Onderzoek welke route je gaat afleggen, bekijk de wegen waar je op gaat rijden en waar drukke punten zitten. Wanneer je buiten de spitsuren vertrekt, heb je de mogelijkheid om deze drukke punten te vermijden.

Wat moet je niet vergeten?

Uiteraard is het ook belangrijk dat je bepaalde dingen altijd bij je hebt tijdens een reis. Denk hierbij aan:

 • Genoeg eten en drinken
 • Boekjes van de auto
 • EHBO Trommel
 • Gevaren driehoek
 • Veiligheidshesjes
 • Reserve wiel
 • Wiel sleutel
 • Krik
 • ID-Kaart/Paspoort (zorg ervoor dat deze niet verlopen is of verloopt wanneer je op vakantie bent)
 • Rijbewijs (zorg dat deze niet verlopen is of verloopt wanneer je op vakantie bent)
 • Reserve olie en eventueel ruitenvloeistof