De warme zomerdagen komen er weer aan. Dat wordt weer heerlijk genieten in de zon! Alleen tijdens het autorijden kan het soms hinderlijk zijn, zowel de warmte als de zon. Daarom deel ik vandaag tips om jezelf koel te houden tijdens het autorijden.

Houd je auto koel
Rijden in een koele auto maakt de reis gelijk een stuk aangenamer.

Voordat je de auto instapt kun je al stappen hebben ondernomen om er voor te zorgen dat je auto niet te warm wordt. Denk bijvoorbeeld aan een autoscherm voor je voorruit en er zijn ook kleine raambeschermers voor je achterruit. Een stuur kan ook erg warm worden, ook wanneer je een scherm voor het raam hebt gehad. Om te voorkomen dat het lastig wordt om je stuur vast te houden adviseer ik om er een handdoek overheen te leggen. Een handdoek over een (leren) stoel kan ook prettig zijn. Een donkere handdoek trekt warmte aan, gebruik daarom bij voorkeur lichte handdoeken.

Om je auto zo snel mogelijk koel te krijgen, is het handig om alle autoramen open te zetten waardoor er direct een windje door de auto heen kan komen. Mocht je een airco hebben kan je die ondertussen instellen. Let op, een airconditioning werkt extra belastend voor je motor. Daarom is het belangrijk om de airco niet continu op de hoogste stand te hebben staan. Ook verbruikt de auto meer brandstof wanneer je de airco aan hebt staan.

Houd jezelf scherp

Rijden in een koele auto is heerlijk, maar blijf wel alert. Uit onderzoeken uit het verleden is namelijk gebleken dat je ook daadwerkelijk zelf koeler wordt en hierdoor je reactiesnelheid kan verminderen.

Buiten een koele auto is het ook belangrijk om goed op jezelf te letten. Drink daarom tijdens je reis voldoende of eet voedingsproducten waar veel vocht in zit.

Wanneer je een lange reis maakt is het belangrijk om geregeld even te stoppen. Want ondanks een koele auto vraagt het veel energie en concentratie.

Belangrijk

Het is belangrijk om nooit je kinderen of huisdieren in de auto achter te laten. Want ondanks dat je auto is afgekoeld, wordt de auto weer snel genoeg warm.