Trots was je toen je je rijbewijs haalde, misschien was het vorig jaar, maar misschien is het ook al wel heel wat jaartjes geleden dat je het papiertje mocht ontvangen! Helaas voel je je nooit comfortabel als je achter het stuur gaat zitten en je de motor start. Je krijgt het warm, je voelt je ongemakkelijk en eigenlijk rijd je het allerliefste gewoon met iemand mee.

1. Je bent niet alleen

Weet dat je echt niet de enige bent. De meeste mensen weten ook niet precies waardoor het komt. Eigenlijk ga je overal met de bus, fiets of trein naar toe. Vaak is er niet altijd geld voor je eigen auto, dus na het behalen van je rijbewijs zit je gewoon niet meer achter het stuur. Ook neemt vaak je partner uit een vanzelfsprekendheid de sleutels en rijdt hij. Ja, waarom ga je je dan druk maken of je wel/niet durft te rijden? Maar niet alleen te weinig rijden kan een oorzaak zijn van rijangst. Ook mensen die ooit een ongeluk hebben gehad, krijgen er soms mee te maken. En daarom voor jullie, die klamme handjes krijgen bij het denken aan een snelweg of drukke rotonde: hier een paar gouden tips voor het overwinnen van je angst.

2. Stap-voor-Stap

Ga niet direct je grootste angsten opzoeken: zoals een grote rotonde, of de snelweg in de spits. Bouw dit rustig op. Hier kan een rijschool je ook prima in ondersteunen.
Mocht je nou echt denken dat je het niet alleen kunt overwinnen, bel dan een rijschool op voor een paar herhalingslessen.

3. Ga je angst niet uit de weg, maar overwin je angst!

Als je je angst gaat ontwijken, ga je je angst niet overwinnen. Misschien herken je dit wel: Je vindt het prima als vrienden naar dat ene feestje rijden rijden of je verzint een route binnendoor, omdat je dan de snelweg kan vermijden. Toch is het echt wel handig als je dit wel gaat doen! Confronteer jezelf met je angsten. Ga er mee aan de slag

4. Oefen met een vertrouwd persoon

Het kan zijn dat je aan je partner vraagt of hij naast je wilt zitten in de bijrijdersstoel, maar een paar lessen bij een rijschool kunnen je ook heel goed helpen om de weg weer op te gaan.
Zorg dat jij je vertrouwd bij deze persoon voelt. Tenslotte werkt het niet als je er nog zenuwachtiger van wordt.
Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Als je je rij angst wil overwinnen, is het wel goed om regelmatig te rijden. Zo blijf je zelf in het verkeer actief. Je kan je grenzen elke keer een stukje oprekken.

7. Gooi je twijfel over boord

Zorg er voor dat je overzicht houdt. Blijf rustig en schrik niet of ga niet uit het niets remmen. Durf voorrang te nemen, maar ben je er van bewust wanneer je voorrang moet geven. Als je op de brommer, of op de fiets zit, doe je dit tenslotte ook. Zorg dat het zoeken naar de weg geen stress veroorzaakt! Het kost wat geld, maar koop of leen een navigatiesysteem, dat scheelt een hoop stress!

8. Let niet op de bestuurders achter je

Waar veel mensen zenuwachtig van worden is de mensen die achter ze rijden. Ik heb het persoonlijk een keer voor elkaar gekregen om door de zenuwen voor het stoplicht twee keer achter elkaar m’n motor af te laten slaan, om vervolgens luid joelend voorbij gesjeesd te worden door de auto achter me. Als je je druk maakt over degene achter je die haast heeft, word je alleen maar paniekerig.

Heb jij last van rijangst (gehad)? En hoe heb je dit overwonnen? Ik hoor graag van je en neem graag contact met je op om te kijken naar de mogelijkheden om je hiermee te helpen.

Interesse om te kijken of Rijschool Pascal Holthuis je kan helpen met je rijangst?

Lees meer

2014-01-18T16:07:36+00:00