Met deze tips kunnen jij en je passagiers veilig de weg op.

1. Snelheid minderen

Vaart minderen om de band meer in contact te brengen met de weg, zorgt voor een betere ’tractie’.
De weg kan extra glad worden als er regen valt, dat zich gaat vermengen met olie en vuil op de weg. De kans op een slip neemt dan toe.

2. Weet wat je moet doen als je in een slipt raakt

Ga als je in een slipt raakt niet bovenop de rem staan. Druk het rempedaal stevig en gelijkmatig in en stuur de auto de kant van de slip op. Weet dat een slip zelfs de meest ervaren en voorzichtige chauffeur kan gebeuren!

3. Regelmatige controle bandenspanning

Hoe weet je wat de juiste bandenspanning is van je auto? Deze informatie wordt verstrekt door de autofabrikant en staat meestal aan de binnenkant van het tankklepje, in het dashboardkastje of in de binnenzijde van de deur(post). Uiteraard kan je hem ook terugvinden in het instructieboekje. Het getal op de zijkant van de band heeft niets te maken met de aanbevolen bandenspanning; het is de maximale spanning die de band kan verdragen. Je dient de bandenspanning minstens één keer per maand te controleren. Controleer de profieldiepte. Voldoende profieldiepte helpt slippen en aquaplaning voorkomen.

4. Leren rijden cq omgaan met Aquaplaning

Wanneer ontstaat er aquaplaning? Dit ontstaat als de auto het water voor de banden niet meer kan verwerken. In feite wordt de auto iets op getild en dan glijdt de auto eigenlijk op een dun laagje water tussen de band en het wegdek. Het gevaar is dat je van de rijstrook glijdt of slipt en zelfs van de weg raakt. De juiste spanning van de band is echt van belang om dit te voorkomen. Ook de profieldiepte van de banden moet boven de minimale diepte zijn. Uiteraard is het van belangrijk om rustig te rijden en in het spoor van de voorgangers te gaan rijden. Blijf ook rustig en ga niet plotseling remmen of sturen, dan kan de slipt namelijk dichterbij zijn dan je denkt!

5. Houd afstand

Rijden tijdens regenachtige weersomstandigheden vraagt om een rustig rijgedrag en je er van bewust zijn dat je met aandacht gebruik maakt van stuur, de rem, het gaspedaal, de koppeling. Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte hebt voor noodgevallen. Het is goed om je schoenen even op de mat droog te maken voor dat je de auto start. Denk aan de twee seconden regel: de afstand tussen jou en de voorganger.

Heb je zelf nog aanvullende tips die in dit rijtje niet voorkomen? Laat het ons gerust weten via onderstaand reactieformulier of via de social media kanalen!