De dagen worden korter en het wordt weer sneller donker. In het donker rijden kan dan spannend zijn, vooral als het één van je eerste keren wordt. De koplampen worden feller, je bent vaak nog alerter op bijvoorbeeld fietsers zonder licht en je houdt nog beter je focus op de weg.

Omdat ik goed kan begrijpen dat het rijden in het donker spannend is, wil ik je graag een aantal tips geven voor het leren rijden in het donker. Uiteraard kun je, wanneer je het spannend vindt, het altijd bij mij aangeven tijdens de rijlessen en kunnen we kijken naar de mogelijkheden.

Ontspan

Het allerbelangrijkste, in elke situatie, is dat je ontspannen achter het stuur stapt. Rust is een belangrijk onderdeel van ontspanning. In het donker rijden vraagt namelijk veel meer inspanning dan wanneer het licht is. Je hebt namelijk meer focus nodig. Voel ook geen druk van mede weggebruikers. Ken je de weg niet of moet je een scherpe bocht door, neem gas terug en blijf rustig.

Wen aan het donker

Wanneer je bijvoorbeeld het licht in je kamer uit doet en het donker is, moeten je ogen wennen. Dit geld ook wanneer je vanuit een verlicht huis naar buiten stapt. Je ogen moeten schakelen en wennen aan het donker. Geef daarom ook je ogen de tijd om te wennen aan het donker voordat je de auto start. Is alles voor jezelf weer goed zichtbaar? Dan kan je gaan rijden. Merk je dat je ogen moeite hebben met het scherpstellen? Kijk dan eens of een nachtbril hieraan een oplossing kan geven.

Je autolampen

Zorg dat je eigen koplampen goed werken, ook je groot licht. Groot licht kun je namelijk gebruiken wanneer je geen tegenliggers hebt en je op donkere wegen rijdt. Wanneer je een tegenligger aan ziet komen, of achter een medeweggebruiker komt te rijden, zet je natuurlijk je groot licht weer uit. Groot licht is namelijk hinderlijk voor je tegenligger en kan ervoor zorgen dat je de weg niet meer goed kunt zien. Als je auto dagrijverlichting heeft, moet je ’s avonds zelf het dimlicht aanzetten, anders branden je achterlichten namelijk niet en ben je niet zichtbaar voor achteropkomend verkeer.

Slecht weer

In het donker rijden is niet voor iedereen prettig, laat staan als daar een regenbui of (natte) sneeuwbui overheen komt. Dit kan je zicht behoorlijk beperken, daarom is het verstandig om de afstand tussen jou en je medeweggebruikers ruim genoeg te houden. Zo heb je meer tijd om in te schatten hoever je van je voorganger af bent en heb je meer tijd om op het overige verkeer te reageren, zoals fietsers en voetgangers.

Haal zicht

Net had ik het al over je verlichting, uiteraard moet die op orde zijn, maar je kunt ook zicht halen door een verlichte route te kiezen. Hier in de omgeving zijn veel buitenwegen onverlicht, kies daarom voor een route die je kent, of waar wel straatverlichting aanwezig is. Maar niet alleen verlichting is belangrijk, zorg bijvoorbeeld ook voor schone ruiten. Het lijkt in het donker niet zo op te vallen, maar vooral als de binnenkant van je ruiten vies zijn, kun je een vertekend beeld van je omgeving krijgen. Kijk ook niet rechtstreeks in de koplampen van je tegenliggers. Het felle licht kan je namelijk voor enkele seconden verblinden, wat zeer gevaarlijk is. Focus je hierom op je eigen weghelft. Ook het felle licht van een automobilist die achterop komt rijden kan verblindend werken. Om dit te voorkomen zit er op je binnenspiegel een anti-verblindstand, gebruik deze in het donker.

Verwarming

Het is natuurlijk lekker om de verwarming van je auto vol aan te zetten en zo een lekkere warme en knusse omgeving voor jezelf te creëren. Alleen kun je door de warmte erg versuft raken en dus je concentratie verliezen. Mocht je toch willen genieten van iets van warmte, zet de verwarming dan op je voeten, hier verlies je namelijk als eerst je warmte. Wat ook belangrijk is, is dat je zorgt voor frisse lucht in je auto. Zet je raam op een kiertje, of stel je verwarming zo in dat deze de frisse buitenlucht gebruikt.

Afleiding

Tot slot, laat je niet afleiden door je telefoon. Zet hem op stil, laat hem in je tas of zak zitten en ga er vooral niet op kijken. Naast dat het gebruik van je telefoon tijdens het rijden verboden is, kun je jouw concentratie beter gebruiken voor de rit die je aan het uitvoeren bent. Dit geldt overdag al, maar in het donker het je nog meer concentratie nodig bij het rijden.

Heb je na het lezen van mijn blog nog vragen? Stel ze gerust via een mail of mijn social media kanalen!

Bronnen: ANWB  en Rijtempo