Het auto theorie-examen gaat per 1 november 2019 veranderen. Het aantal examenonderdelen wordt drie i.p.v. twee. Het gaat om de onderdelen gevaarherkenning, kennis en inzicht. Je slaagt voor je theorie-examen wanneer je voor ieder onderdeel een voldoende haalt.

Waarom deze verandering?
CBR voert deze verandering in het theorie-examen door voor nog betere toetsing van de kandidaten op zeer belangrijke onderdelen zoals voorrangsregels. De kandidaten krijgen verder vanaf november andere feedback via een vernieuwd uitslagformulier. Alle examenonderwerpen worden daarop uitgelegd en ook hoe goed de kandidaat deze beheerst. Zo kan de kandidaat zich beter voorbereiden op de praktijklessen of een eventueel herexamen.

Foute antwoorden niet zichtbaar
Tot op heden kreeg een kandidaat te zien welke antwoorden fout beantwoord zijn. Dat is niet langer het geval. Het CBR heeft namelijk vastgesteld dat dit kandidaten niet voldoende helpt. De exameninhoud en het aantal examenvragen blijven wel gelijk.

Beter voorbereid
Het CBR wil met deze veranderingen kandidaten nog beter voorbereid de weg op laten gaan. Zo kunnen ze verantwoord deelnemen aan het verkeer en op een veilige manier thuiskomen. Volgens het CBR staan de branche en uitgevers achter de wijzigingen in het auto theorie-examen.