Zodra het kouder begint te worden, ontstaat elk jaar de vraag: ‘Waarom winterbanden en wat is eigenlijk het nut hiervan?’. De één vindt het namelijk grote onzin en de ander gaat absoluut niet zonder winterbanden rijden wanneer dit nodig is. Vaak is het advies om tussen oktober en april met winterbanden te rijden, maar weet jij eigenlijk waarom?

Wanneer winterbanden?
Vaak denkt men, zolang het niet sneeuwt of onder 0 °C is, heeft het ook geen meerwaarde om met winterbanden te rijden. Veel mensen denken namelijk dat het alleen maar nut heeft om met winterbanden te rijden wanneer het sneeuwt. Dit is echter niet waar. Zodra het onder de 7°C is, worden je zomerbanden ‘hard’ en hebben ze hierdoor minder grip. Winterbanden daarentegen zijn bij dit soort temperaturen soepel en elastisch, waardoor ze de grip behouden op de weg. Dus zodra de temperatuur onder de 7°C ligt, is het raadzaam om winterbanden onder je auto te laten zetten.

Waarom winterbanden?
Zoals hierboven al aangegeven is één van de grootste voordelen van winterbanden dat je grip op de weg houdt. Deze grip zorgt niet alleen voor jouw eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers. Meer grip op de weg zorgt er bijvoorbeeld voor dat de remweg afneemt en je hierdoor dus minder snel kan weg glippen. Uiteraard is het altijd belangrijk om voorzichtig te rijden met sneeuw en gladde wegen. Want ook winterbanden kunnen door dit soort omstandigheden de grip verliezen.

Ook geschikt in de herfst
Een voordeel van winterbanden is dat er lamellen in de profielblokken zitten. Dit zorgt ervoor dat de afvoer van water en sneeuw versneld wordt. Hierdoor zijn winterbanden dus ook geschikt voor het rijden in de herfst.

Wisselmoment
Zodra de temperatuur weer boven de 7°C komt, is het aan te raden om met zomerbanden te gaan rijden. Vaak is dit in het voorjaar. Moet je dan direct de banden verwisselen zodra het 7°C of meer is? Nee, dit hoeft niet direct. Het is alleen het wel verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Winterbanden slijten namelijk harder tijdens hoge temperaturen.

Hoe herken je winterbanden?
Twijfel je of je wel echt winterbanden onder je auto hebt liggen? Kijk dan of er een sneeuwvlok-symbool aan de zijkant van de band zit. Hieraan kan je namelijk winterbanden herkennen. Twijfel je of het profiel nog voldoende is? Ga dan even langs bij een garage voor advies.