Afgelopen maand heeft het CBR heeft de tarieven voor de producten en diensten voor 2017 bekendgemaakt. Het praktijkexamen voor auto gaat 100 euro kosten, dat is nu nog 98,25 euro. Het theorie-examen A, B, en AM stijgt licht van 31 euro naar 31,25. De eigen verklaring wordt een euro duurder: 33,80 euro. Het praktijkexamen voor de bromfiets (AM2) stijgt van 104 naar 106 euro. Bij motorfietsen (A, A1, A2) wordt zowel het praktijkexamen voertuigbeheersing als de verkeersdeelneming een euro duurder, respectievelijk 61 en 108 euro.

Kosten voor onderzoek

Nieuw zijn de kosten voor onderzoeken die volgen nadat de politie melding heeft gedaan van een bestuurder die vermoedelijk medisch ongeschikt of onvoldoende rijvaardig is. Het CBR legt jaarlijks zo’n 3.000 onderzoeken medisch en rijvaardigheid op. De overheid betaalde deze onderzoeken tot nu toe volledig. Vanuit de gedachte dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft voor veilige verkeersdeelname, moeten rijbewijshouders deze onderzoeken vanaf januari 2017 geheel of gedeeltelijk zelf gaan betalen.

CBR keuring goedkoper

Twijfel je aan je rijgeschiktheid? Dan kun je beter zelf het initiatief nemen om niet meer te rijden of je te melden bij het CBR voor een medische keuring. Dat is aanmerkelijk goedkoper (33,80 euro) dan de kosten die volgen nadat je bent aangemeld door de politie (minimaal 384 euro).