Fileparkeren wordt door veel mensen gevreesd tijdens het afleggen van het autorijexamen. Dat is niet gek, want het is een bijzondere manoeuvre waar veel stappen bij komen kijken. Maar als je de stappen doorloopt en dit blijft oefenen tijdens de rijlessen, kan iedereen deze manoeuvre met succes uitvoeren! Daarom vertel ik vandaag welk stappenplan je doorloopt tijdens het fileparkeren.

Stap 1: Plaats je auto naast de auto waar je achter gaat parkeren

Breng de auto tot stilstand op ongeveer vijftig centimeter afstand van de geparkeerde auto waar jij jouw auto achter wilt plaatsen. Vervolgens rijd je een neuslengte voorbij de betreffende auto. Dankzij deze handeling kun je straks vloeiend achteruitrijden. Houd er rekening mee dat je voor en tijdens het achteruitrijden nadrukkelijk in je binnen- en linkerbuitenspiegel kijkt, om zo het aankomende verkeer in de gaten te houden. Dit houdt in dat je je primair op het verkeer voor, achter en naast je moet richten en niet op het stilstaande voertuig.

Stap 2: Rijd de auto rustig achteruit

Vanuit de beginpositie rijd je de auto rustig achteruit, totdat de bovenkant van de rugleuning van de achterbank ongeveer gelijk is met de auto waar je achter wilt parkeren. Zodra je dit punt hebt bereikt, stuur je rustig volledig naar rechts waarbij je zorgt dat de auto in beweging blijft. Op het moment dat de rechterbuitenspiegel ongeveer gelijk is met de achterzijde van de auto waar je achter gaat parkeren, stuur je volledig terug naar links en laat je de auto naar achter rollen.

Stap 3: Breng de auto tot stilstand

Zodra de auto evenwijdig aan de stoeprand staat, breng je de auto tot stilstand. Hierbij mogen de banden van de auto de stoep niet raken. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om deze handelingen uit te voeren. Is het een korte stop? Laat dan de wielen ingestuurd staan, zodat je bij het wegrijden probleemloos om de voorstaande auto heen kunt sturen. Parkeer je voor een langere tijd, zorg dan dat de autobanden recht staan.

 Stap 4: Wederom actief deelnemen aan het verkeer

Tijdens het wegrijden zet je de richtingaanwijzer naar links. Je rijdt weg vanuit stilstand om wederom actief deel te nemen aan het verkeer. Daarom moet je je andere verkeersdeelnemers duidelijk maken dat jij hen gaat vergezellen.

Heb jij moeite met de uitvoering van fileparkeren en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag door middel van rijlessen of een opfriscursus.