Rijbewijs gehaald? Mooi, maar zet hiervan geen foto op internet! Ik kan het mij heel goed voorstellen. Je hebt je rijbewijs gehaald en je bent dolblij. Natuurlijk wil je dit nieuws graag met de rest van je omgeving delen en plaats je hiervan een bericht met foto op social media. Een foto voor de auto staande, bij het CBR gebouw of wellicht later een foto met het felbegeerde roze pasje in je hand. Maar pas op met dat laatste!

De politie ziet dat mensen hun net gehaalde rijbewijs op internet zetten, bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Toch is het absoluut niet aan te raden om dit te doen. Dit werkt namelijk identiteitsfraude in de hand.

Verkeerde ideeën

“Met dit soort foto’s kunnen mensen met verkeerde ideeën makkelijk aan de haal gaan, waardoor je in problemen kan komen. Criminelen kunnen namelijk gebruik maken van jouw persoonsgegevens om hier identiteitsfraude mee te plegen”, aldus de politie. Nagenoeg alle identiteitsgegevens zoals geboortedatum, woonplaats en burgerservicenummer staan op een rijbewijs of identiteitskaart.

Doe aangifte

Criminelen kunnen hier misbruik van maken door bijvoorbeeld producten en diensten op naam van jouw gegevens te bestellen. De politie geeft aan dat slachtoffers dit meestal niet direct ontdekken, want de rekeningen komen pas later binnen. Mocht je slachtoffer van zo’n identiteitsfraude zijn, dan adviseren we om aangifte te doen.

Tip

Mocht je nou wel graag willen laten zien hoe blij je bent met dat roze pasje, zorg dan dat je je gegevens wegpoetst voor je hem op social media plaatst. Een handige app hiervoor is Touch Blur.