Tijdens de opfriscursus krijg ik wel eens de vraag. Wanneer moet ik gekeurd worden om nog te mogen rijden? De keuringsleeftijd voor het rijbewijs is 75 jaar. Dat houdt in dat een keuring tegenwoordig pas verplicht is als het rijbewijs op of na de 75ste verjaardag verloopt. Let wel: Ook een ziekte of beperking, zoals dementie, parkinson of een functiebeperking na een beroerte, kan een reden zijn het CBR goedkeuring te vragen of rijden verantwoord is. Dat begint met het invullen van een zogenoemde ‘Eigen verklaring’. Kijk voor meer informatie en de actuele prijzen op het CBR.

Medische verklaring

Naast de eigen verklaring is er ook een medische keuring nodig bij een arts naar keuze. Dit mag niet de eigen arts zijn. Soms verwijst de arts u door naar een specialist. Bij enkele aandoeningen is een rijtest in de praktijk verplicht. Aan de rijtest bij het CBR zijn geen kosten verbonden. Een rijtest kan ook als uitkomst hebben dat iemand mag blijven rijden, maar dan in een automaat of een aangepaste auto. Soms adviseert het CBR extra trainingen.

Welke aanpassingen kunnen er in de auto nodig zijn?

Op verschillende websites, waaronder op de website Plusonline, kwamen wij informatie over de aanpassingen tegen. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.

Sturen

Als het sturen met de hand moeite kost, zijn er alternatieve manieren van sturen. Met een joystick bijvoorbeeld, waardoor er veel minder kracht nodig is. Er bestaan ook systemen om te sturen met de benen in plaats van met de handen.

Kijken

Er zijn een heleboel slimme spiegels: voor de dode hoek bijvoorbeeld, maar ook panoramische binnenspiegels waarmee u niet alleen naar achteren kijkt, maar ook naar de zijkanten.

Schakelen
Met een ‘automaat’ hoeft u niet meer te schakelen. Geen zin om een andere auto aan te schaffen? Denk dan eens na over de inbouw van een half-automatisch systeem. Er zit dan een knop op de schakelpook die de functie van de koppeling overneemt. U hoeft uw voet dus niet meer voor de bediening van het koppelingspedaal te gebruiken.

Remmen/gas geven

Als er niet meer genoeg kracht in de benen aanwezig is, dan kan een rembekrachtiger uitkomst bieden. Ook bestaan er remsloffen, die kunnen voorkomen dat de voet van het rempedaal glijdt. Het is zelfs mogelijk om zonder voet te remmen. Met een speciale handel die u afduwt kunt u met de hand remmen. Deze mogelijkheden zijn er ook om het gas te bedienen.

Instappen

Er zijn compacte stijgzitten (opklapbare zitplank ter hoogte van de bestuurderszetel met een elektrische hoogteregeling), draaistoelen en extra instaptreden te monteren, die het veel makkelijker maken om in en uit de auto te komen.

Overig

Richtingaanwijzers, ruitenwissers etc. kunnen op een andere plek, met een duidelijkere en gemakkelijkere bediening, elektronisch en bij de ruitenwisser zelfs automatisch met een regensensor ingebouwd worden.

Bent u nog geen 75?

Wilt u gewoon weten waar u staat met het autorijden? Een update hoe het autorijden gaat of waar u zichzelf in kunt verbeteren? Neem gerust contact met mij op. Ik kijk graag met u mee.


Bronnen:
– Plusonline.nl
URL bezocht: 3 juli 2016
CBR
URL bezocht: 3 juli 2016