Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je jezelf laat afleiden, door bijvoorbeeld je mobiel, vergroot je de kans. Daarom mag je tijdens het autorijden niet appen. Want je hebt niet meer volledige focus op de weg. Tegenwoordig krijgen wij steeds meer triggers binnen via de telefoon, het is niet alleen meer een belletje die wij ontvangen. Maar denk aan een Instagram bericht, een whatsappje of bijvoorbeeld een tag via Facebook.

De drang om te reageren

Wanneer je een bericht binnen krijgt, is het verleidelijk om even te kijken wie of wat je een berichtje heeft gestuurd. En het wordt nog verleidelijker wanneer het een appje is waar je een reactie op “moet” geven. Door deze handelingen word je reactietijd in het verkeer verminderd en is de kans op een ongeluk groter. Je hebt je ogen namelijk niet op de weg en je hebt geen aandacht voor je eigen rijgedrag en het rijgedrag van medeweggebruikers.

Mijn advies: geef door aan je vrienden/vriendinnen dat je in de auto stapt wanneer je aan het appen bent. Ze eventueel je mobiel op vliegtuigstand of gebruik een app die alles voor jou blokkeert.

Je mobiel in een houder

Je mag je telefoon niet in je hand houden of tussen je oor en schouderklemmen, maar wanneer je mobiel in een houder zit mag je deze wel gebruiken. Het is dan voornamelijk bedoeld om even een route bijvoorbeeld te accepteren wanneer deze veranderd in je navigatie of de spreekfunctie gebruiken. Blijf jezelf altijd afvragen, wanneer je jouw mobiel gaat gebruiken, is dit een veilige situatie.

Denk hierbij dan niet alleen aan hoe druk het is op de weg, maar ook hoe hard je zelf mag rijden en in welke omgeving je rijdt. Rijd je bijvoorbeeld dicht bij een greppel op een smalle weg, is mijn advies om even je auto te stoppen als dit kan voordat je de handeling uitvoert. Want je mag je mobiel wel vasthouden als je stilstaat met de auto, dus ook in de file of voor een verkeerlicht.

Een duur geintje

Hoe groot de verleiding ook is, als je dit toch doet, is de boete € 340.  Dit is exclusief € 9,- administratiekosten (bron: RTL-nieuws) . Deze boete geldt ook voor het vasthouden van andere elektronische apparaten, dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers.

 

Voor meer informatie of tips mag je altijd contact met mij opnemen.