Schone autoruiten leveren minder gevaar op in het verkeer voor jou en andere weggebruikers. Wanneer de zon gaat schijnen, merk je pas hoeveel belemmering je kan krijgen bij vieze autoruiten. En gelijk een pluspuntje, je auto ziet er met schone autoruiten een stuk beter uit. Daarom deel ik graag een paar tips en tricks voor schone autoruiten met jou om veilig de weg op te gaan.

Hoe krijg je vieze autoruiten?

Ik kan me voorstellen dat je jezelf wel eens afvraagt hoe het kan dat je autoruiten zo vies zijn. Want je doet niet veel bijzonders met je auto. Daarom heb ik voor jou een aantal oorzaken op een rijtje gezet:

  • Vliegjes en insecten, per seizoen is dit natuurlijk verschillend maar in de lente en zomer is dit een grote oorzaak van je vieze autoruiten.
  • Stofdeeltjes zoals zand en boomhars.
  • Vogeluitwerpselen, het is sowieso belangrijk wanneer je dit op je auto hebt, ongeacht op je ruit, het direct schoon te maken. Vogeluitwerpsel kan nog al hardnekkig zijn en je lak beschadigen wanneer dit te lang op je auto zit.
  • Hard water, dit bevat vaak sporenelementen zoals calcium en ijzer. Dit gaat aan je ruit kleven en is na een langere tijd ook moeilijk te verwijderen.
  • Roetdeeltjes die vaak uit dieseluitlaten komen.

Het voorkomen van vieze autoruiten is daarom niet mogelijk.

Met een schone blik de weg op

Er zijn vele producten ontwikkeld om je autoruiten schoon te maken. Maar ik kan mij voorstellen dat je het lastig vindt om hierin een juiste keuze in te maken. Mijn advies, gebruik een schone doek, geen keukenrol, en maak een emmertje water klaar met afwasmiddel. Je ruiten gaan er mooi door glimmen en ze worden gelijk ontvet! Zijn je ruiten erg vettig? Voeg dan een scheutje citroenzuur of pure alcohol toe aan het water. Maar voeg zeker geen ammoniak toe. Perfect voor de ramen van huis maar niet voor de auto. Je kan namelijk het rubber, vinyl of leer van je auto aantasten.

Vergeet niet de binnenkant

Ook het schoonmaken van de binnenkant is erg belangrijk. Deze kant hoef je alleen minder vaak schoon te maken. Een glasreiniger met schone poetsdoek is hiervoor vaak al voldoende.

Ga voor optimaal zicht!

Optimaal zicht tijdens het autorijden, wie wil dit nou niet? Zeker weten dat je geen strepen hebt achter gelaten? Maak de binnenkant schoon met een verticale beweging en de buitenkant met een horizontale beweging. Hierdoor weet je precies of er nog een streep aan de binnenkant of buitenkant zit en pak je de streep gemakkelijker aan. Hierdoor krijg je optimaal zicht op de weg!

Heb je een regenton?

Zoals aangegeven kan hard water zorgen voor sporenelementen. Mocht je daarom een regenton hebben die regenwater heeft opgevangen? Gebruik dit tijdens het schoonmaken van je autoruiten! Hier zit namelijk geen kalk in. Geen regenton? Houdt dan de weersberichten in de gaten. Mocht het gaan regenen kan je even een emmer buiten zetten.😉

En mocht je auto echt vies zijn en je zelf hem niet willen poetsen? Dan kan je hem altijd nog door de wasstraat rijden en ga je weer blinkend schoon de weg op.
Wil je nog meer tips en tricks voor schone autoruiten of over het algemeen poetsen van je auto? Lees dan zeker eens mijn andere blogs!