Het experiment voor het digitaal aanvragen van de verlenging van je rijbewijs (DAR) is geslaagd. Dit meldt de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan de tweede kamer. Door deze proef zal er een wetswijziging plaatsvinden die op 10 oktober 2024 in zal gaan.
Let op dat het digitaal aanvragen van een rijbewijs alleen geldt voor het verlengen van het rijbewijs.

Eerste keer aanvragen

Als je voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt moet dit nog via het gemeenteloket. Nadat je geslaagd bent, krijg je hier uiteraard van mij meer informatie over. Op dit moment zijn er ontwikkelingen zodat het in de toekomst ook mogelijk is om je eerste rijbewijs digitaal aan te vragen, dat wil jij toch ook?

Experiment

De proef wordt momenteel uitgevoerd in 29 gemeenten in Nederland. De inwoners van deze gemeenten kunnen digitaal hun rijbewijs verlengen en deze na 2 dagen ophalen bij het gemeentehuis. Daarnaast kunnen zij ook een categorie-uitbreiding en een her-afgifte door een ongeldigheidsverklaring (veroordeeld voor rijden onder invloed of weigeren blaastest/bloedonderzoek) aanvragen. Doordat de proef goed verlopen is heeft het ministerie besloten om het aanvragen van het rijbewijs digitaal mogelijk te maken. De inwoners van de gemeenten die op dit moment meedoen met de proef kunnen tot 10 oktober 2024 hun rijbewijs digitaal blijven aanvragen.

Gemakkelijk

Het rapport over het experiment geeft aan dat allerlei gebruikers, zoals burgers, fotografen, RDW en gemeenten, de nieuwe manier van het rijbewijs aanvragen erg prettig vinden. Zo gaat het aanvragen sneller en flexibeler. Er hoeft namelijk geen afspraak meer gemaakt te worden bij het loket van de gemeente, dit kan nu op een tijd dat het hen uitkomt. Uiteraard kan het rijbewijs na de ingang van de nieuwe wet ook nog via het gemeenteloket aangevraagd worden.

Mocht je nog vragen hebben, laat het mij dan gerust weten via contact.

Bron: RijschoolPro
Bron: Gemeente.nu