Verkeersboetes zijn niet leuk. Het kost elke keer weer geld. Natuurlijk leer ik je ze niet te maken, maar als het dan toch een keer gebeurd wil je natuurlijk wel weten wat dat grapje je kost.

Jaarlijkse stijging

Net als in de voorgaande jaren zijn de verkeersboetes in 2021 weer gestegen. De reden hiervoor is dat er jaarlijks een inflatiecorrectie plaatsvindt. Dit jaar bedraagt deze stijging 1,7%. Boete bedragen onder de €100 worden €5 duurder en boete bedragen boven de €100 worden €10 duurder. Voor snelheidsboetes geldt een andere regel.

Snelheidsboetes binnen en buiten de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom beginnen de boetes bij 4km per uur te hard. De boete hiervoor is in een normale situatie €29 en in een 30 kilometerzone of bij werkzaamheden €48. Deze lopen per km per uur te hard met €6 op. Buiten de bebouwde kom beginnen de boetes ook bij 4km per uur te hard. De boete hiervoor is €25 en bij werkzaamheden €39. Deze bedragen lopen met €6 op per km per uur te hard.

Snelheidsboetes snelweg

Snelheidsboetes op de snelweg beginnen al bij 1km per uur te hard. De boete hiervoor bedraagt €12. Vanaf 4km per uur te hard bij werkzaamheden wordt pas een vast boetebedrag in rekening gebracht, bij 1km per uur tot 3km per uur te hard bepaalt de officier van justitie het bedrag. De boetes lopen zoals bij de bebouwde en onbebouwde kom niet met eenzelfde bedrag per km op. Dit hangt af van hoeveel km per uur er te hard gereden is.

Belangrijkste verkeersboetes

Kijk voor de belangrijkste verkeersboetes op de site van de ANWB via de volgende link: ANWB

Let op: Bovenop de boetes komen nog administratiekosten van €9. Voor meer informatie over de boetes kun je altijd een kijkje nemen op de site van de Rijksoverheid.

Bron: AD