Wist jij dat regen kan zorgen voor gevaarlijke situaties? Dit kan gaan om een flinke regenbui of een regenbui die een langere tijd aanhoud. Ik vind verkeersveiligheid erg belangrijk en daarom wil ik tips en informatie met jullie delen zodat jij en je passagiers veilig kunnen autorijden in de regen.

Pas je snelheid aan

De eerste tip die ik mee wil geven is, verminder je snelheid! Door het verminderen van je vaart zorg je er voor dat je de banden meer in contact brengt met de weg, dit zorgt voor een betere ‘tractie’.
Door de regen kan de weg namelijk extra glad worden, de regen vermengd zich dan met olie en vuil op de weg. De kans op slippen neemt dan toe. Dit sluit direct aan op mijn tweede tip.

Wat te doen als je in een slip raakt

Wanneer je auto in een slip raakt is het belangrijk om niet bovenop de rem te gaan staan. Belangrijk is het dat je het rempedaal stevig  en gelijkmatig indrukt en dat je de auto de kant van de slip stuurt.
Een slip kan iedereen overkomen, weet dat dit niks te maken heeft met ervaring of voorzichtigheid van de bestuurder.

Hebben je banden de juiste spanning?

Weet jij welke spanning je banden moeten hebben of waar je dit kan vinden? De informatie wordt verstrekt door de autofabrikant en is terug te vinden in het instructieboekje. Weet je even niet waar je deze hebt? Het staat meestal ook in het dashboardkastje, de binnenzijde van de deur of aan de binnenkant van het tankklepje. Op de band staat meestal de maximale spanning die de band kan verdragen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de profieldiepte, dit helpt slippen en aquaplaning te voorkomen. Twijfel je? Ga dan even langs de garage.

Aquaplaning

Aquaplaning is een woord die je misschien wel eens hebt gehoord, maar geen idee hebt wat het is en wanneer het ontstaat. Aquaplaning ontstaat als de auto het water voor de banden niet meer kan verwerken. De auto wordt dan iets opgetild en verliest door een dun water laagje het contact met het wegdek. Het gevaar wat er kan ontstaan is dat je auto van de rijstrook glijdt, slipt of zelfs van de weg raakt. Met de juiste bandenspanning en profieldiepte kan je dit voor een groot deel al voorkomen.

Blijf bij regen rustig rijden en probeer in het spoor van de voorgangers te gaan rijden. Ga niet plotseling remmen of sturen, de auto kan namelijk gemakkelijker in de slip raken.

Blijf op gepaste afstand

Gepaste afstand houden is altijd belangrijk, tijdens de regen is dit nog belangrijker. Tijdens regenachtige weersomstandigheden is het belangrijk om rustig te blijven, focus te houden en bewust bezig te zijn met wat je doet. Zijn je schoenen nat omdat je door de regen hebt gelopen? Maak ze dan eerst goed droog op de mat, zodat je niet van de pedalen kan glijden.

Denk altijd aan de twee seconde regel: de afstand tussen jou en de voorganger.

Heb je na het lezen van mijn blog nog vragen? Stel ze gerust via een mail of mijn social media kanalen!