Vandaag lazen wij in de Stentor het artikel: ‘Strafblad voor verkeershufters’. Wist je dat je vanaf 1 januari 2015 een strafblad riskeert als je de volgende verkeersovertredingen maakt!

1. Als je een blinde of gehandicapte geen voorrang geeft.

2. Als je onnodig over de vluchtstrook rijdt.

3. Als je op de snelweg keert of achteruit rijdt.

4. Als je onnodig over de vluchtstrook rijdt.

5. Als je een stopteken van de politie negeert.

Hufterovetredingen

Deze vergrijpen behoren tot de lijst van 23 ‘hufterovertredingen’ die in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie vanaf 1 januari 2015 onder het strafrecht gaan vallen. Waar deze overtredingen nu nog administratief werden afgedaan met een boete, zullen ze voortaan via een strafbeschikking van een officier van Justitie afgehandeld worden.

De praktijk

In de praktijk betekent het dat iemand in eerste instantie net zoals nu een boete moet betalen, alleen heeft het Openbaar Ministerie (OM) die opgelegd. Ook als die beschikking betaald wordt, zal de verkeersovertreder een aantekening in zijn justitiële documentatie krijgen. In de volksmond ‘een strafblad’, dat 5 jaar lang geldt en ook gevolgen kan hebben voor het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Rijbewijs sneller invorderen

Als iemand in 2 jaar tijd meer dan 3 keer voor dit soort overtredingen gepakt wordt, kan het OM volgens de nieuwe regels sneller iemands rijbewijs invorderen of de boete verhogen. Tot nu toe gold het strafrecht alleen voor verkeersovertredingen zoals rijden onder invloed en grote snelheidsoverschrijdingen.

Bron: De Stentor, Apeldoorn