Maximumsnelheid naar 130 km

Als wij tijdens het rijlessen of met een opfriscursus de snelweg op gaan, komt al vrij snel de vraag: hoeveel km per uur mag ik nu rijden. Je mag nu toch 130 km per uur? Met onderstaande informatie wat antwoorden!

Al meer dan een jaar is de algemene maximumsnelheid op de snelwegen verhoogd van 120 naar 130 kilometer per uur. Namelijk per 1 september 2012. Let op: deze maximum snelheid geldt dit niet overal. Het is daarom belangrijk om te weten waar je wel 130 mag rijden en waar niet. Als er niets staat aangegeven, geldt op de snelwegen in principe een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Als er een andere maximumsnelheid geldt, of als de snelheid op een traject wisselt, wordt dit aangegeven met borden naast of boven de weg.

PascalHolthuis-landkaart130km

7 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends

Er zijn ook stukken waar alleen tussen zeven uur ‘s avonds en zes uur ‘s ochtends de maximumsnelheid 130 kilometer per uur is. De snelheid die overdag geldt, wordt dan aangegeven en op een bord eronder staan de tijden dat deze snelheid geldt.

Als je geen 130 mag rijden, is dit omdat:
– de verkeersveiligheid het niet toelaat
– de weg door een bebouwd gebied loopt
– de weg door of langs een natuurgebied loopt

Lagere maximumsnelheid

De belangrijkste uitzonderingen op de 130-regel zijn de 80- en 100- zones bij grote steden, spitsstroken en het vrachtverkeer, dat op alle autosnelwegen maximaal 80 mag rijden. De komende jaren mag je op steeds meer plekken 130 rijden. Het kan ook voorkomen dat de verkeerssituatie tijdelijk om een lagere maximumsnelheid vraagt. Bijvoorbeeld door slecht weer, drukte of een ongeval. In dat geval geeft de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat de maximumsnelheid aan op de matrixborden boven de weg.

Bron: www.130kilometer.nl

Samen de snelweg op? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsles.