Al jaren zijn zelfsturende auto’s hot-topic. Wanneer komen ze op de markt? Welk merk is het eerst? In tegenstelling tot veel berichtgeving, verwacht de Nederlandse bevolking dat Nederlanders op relatief korte termijn in een zelfrijdende auto rijden. Dat blijkt uit een onderzoek van zelfrijdendeauto.com.

Elektrisch rijden is op wereldwijde schaal nog niet doorgebroken. Of zelfrijdende auto’s wel een grote impact gaan hebben, is nog onzeker. In veel artikelen en opiniestukken komt naar voren dat het nog lang gaat duren voor zelfsturende auto’s zich op de openbare weg bevinden. Dit omdat de ontwikkeling van de zelfsturende auto met een aantal bedreigingen te maken heeft.

De hoge kosten

De technologie om auto’s zelfstandig rond te laten rijden is momenteel ongelofelijk duur. Automerk Tesla probeert de kosten te beperken door camera’s en sensoren te gebruiken in plaats van Lidar (lasertechnologie). Toch blijft het lastig de kosten te beperken, want alles meer dan cruisecontrol is duur. De zelfrijdende technologie wordt goedkoper naarmate meer mensen er gebruik van maken. Dit is ook gebeurd na de invoering van het ABS-systeem en de airbags. Om dit te bereiken, moet de vraag van de consument naar autonome systemen in de toekomst flink toenemen.

Onrustig verkeer

Zelfrijdende technologie kan op de snelweg of tijdens filevorming een prettige toevoeging zijn, maar de vraag is of de beperkte toepassing consumenten niet ontmoedigt. Cruisecontrol bestaat bijvoorbeeld al jaren, maar veel chauffeurs nemen niet de moeite om er gebruik van te maken tijdens een rit over de snelweg, omdat het verkeer zo onrustig is.

De toekomst

Zelfrijdende auto’s spreken tot de verbeelding van de mens, omdat deze futuristisch zijn. In tegenstelling tot elektrische aandrijving, kan autonome technologie ingebouwd worden in benzine- en dieselauto’s. Een grote mogelijke bedreiging is de kans op een grote verandering van het stadse leven. Mensen kiezen mogelijk steeds vaker om de auto links te laten staan en te gaan wandelen. Ook het openbaar vervoer is in ontwikkeling, waardoor de vraag aan zelfsturende auto’s kan dalen. Verder vormt zelfs het thuiswerken een bedreiging: de klassieke automobilist verdwijnt.

Natuurlijk blijven we als rijschool de ontwikkelingen rondom zelfsturende auto’s volgen. In elk geval houden wij en onze leerlingen gewoon nog zelf de handen aan het stuur.

Bronnen:  zelfrijdendeauto.com en businessinsider.nl