Goed zitten in een autostoel: 9 stappen

Zitten is meer dan alleen een zithouding; het is een activiteit die verandert in de tijd. Tijdens het zitten wissel je van houding. Eenzelfde houding kunt je even volhouden, maar de drang om te bewegen wordt steeds groter. Die bewegingsdrang voorkomt dat de lichamelijke toestand verslechtert door het stil zitten. Daar kun je het beste gehoor aan geven door regelmatig te gaan verzitten of door het lichaam zo nu en dan eens te strekken. Helaas blijf je toch lang in bepaalde houdingen zitten, omdat je in een voertuig geen kant op kunt. Daarom kunt u beter voor gunstige houdingen zorgen.


1. Ga rechtop zitten. Met je bekken zo ver mogelijk achterin de stoel.


2. Zorg dat je goed bij de auto pedalen kunt.


3. Afstand tussen knieholte en onderbenen.

Afstand tussen de knieholte en de voorkant van de stoel is een vuistbreedte (5 tot 10 cm). Je bovenbeen moet rusten op de zitting.
Bij het intrappen van de pedalen moet de stand van je boven been t.o.v. de stoel niet veranderen.

4. Autorugleuning instellen.

De hoek tussen je bovenbenen en romp dient globaal 90° te zijn. Het is mogelijk met je handen het stuur te pakken zonder dat je schouders hoeft te verhogen. Ellebogen mogen hierbij niet gestrekt zijn.

5. Autostuur instellen

Het stuur dient zo ingesteld te worden dat de instrumenten op het dashboard ten alle tijd afleesbaar zijn.
Het moet mogelijk zijn alle meters te zien zonder je handen te verplaatsen.

6. Creëer voldoende steun voor in je de onderrug. Je bekken blijven rechtop.

7. Je hoofd recht boven je schouders en nek. Je schouders zijn laag en ontspannen.

8. Stel de hoofdsteun goed in.

De bovenkant van de hoofdsteun is staat even hoog als de bovenkant van je hoofd. De afstand tussen je hoofd en de hoofdsteun bedraagt niet meer dan 5 cm.

RijschoolPasclaHolthuis_Zitpositie auto

De ideale zitppostie in de auto

Liggen achter het stuur is niet aan te raden. Naast dat het ergonomisch niet verantwoord is, beïnvloedt het de reactietijd naar de pedalen nadelig. Dit komt doordat de rugleuning te ver naar achteren staat. Te dicht op het stuur is ook niet goed. Je zit vrijwel met je neus op het voorraam. Dit is het gevolg van een verkeerde houding van rug en hoofd. Met name de bovenbenen worden niet optimaal ondersteunt.

9. Autospiegels instellen

Als je in de autostoel zit dient de binnenspiegel zo afgesteld te zijn zodat je zonder uit je stoel te hoeven veren het hele achterraam zichtbaar is. De buitenspiegels stel je in zodat deze ongeveer gelijk is aan de horizon. Je houdt nog wel zicht op het achterste deel van je auto.

Ook wijs ik je je graag op bijgaand PDF bestand, een duidelijk concrete uitleg:
Handboek mobiel zitten
Bron afbeelding 2: tuning-gids.nl