Een juiste bandenspanning bij jouw auto is erg belangrijk voor de wegligging en de veiligheid voor jou en je passagiers. Veel mensen rijden met een te lage bandenspanning. De profieldiepte is ook van belang voor jouw banden.

In dit blog leer ik jullie meer over de bandenspanning en de profieldiepte van je banden.

Waarom is de bandenspanning zo belangrijk?

Uit een band ontsnapt continue een beetje lucht. Het is verstandig om maandelijks je bandenspanning te controleren. Wanneer deze te laag is kan dit zorgen voor extra brandstofverbruik en een slechtere wegligging. Een zachte band kan ook sneller warm worden, waarmee de kans op een klapband toeneemt. Vooral in de zomer moet je hier dus mee uitkijken. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed. Hierdoor kunnen je banden sneller slijten en is het contact met de weg niet goed.

5 stappen om de banden op spanning te brengen

Stap 1: Zoek in het instructieboekje van jouw auto naar de juiste bandenspanning.
Stap 2: Stel de bandenpomp op de juiste spanning in. Bij voorkeur controleer je de bandenspanning als je nog niet veel hebt gereden. Bij volle bepakking, bijvoorbeeld met de vakantie kan een andere bandenspanning nodig zijn.
– Stap 3: Draai het ventieldopje los.
Stap 4: Sluit de bandenpomp aan. Zorg er voor dat je het mondstuk recht houd en blijf net zo lang doorgaan tot de juiste spanning is bereikt. De pomp geeft dan een piepje. En vergeet natuurlijk niet om het dopje weer op het ventiel te doen!
Stap 5: Je kan ook nog het reservewiel oppompen. Die vind je in de kofferbak. Een ‘thuiskomer’ is vaak kleiner dan de normale banden, de bandenspanning is daarbij ook anders. Kijk hiervoor in het instructieboekje.

Profieldiepte banden

Het is onvermijdelijk dat je banden slijten en profiel verliezen. Met minder profiel heb je meer kans op aquaplaning (slechte afvoer van water). En de wegligging wordt ook een stuk slechter. Het is belangrijk om je banden bij minder dan 2 mm profiel te vervangen. Je kan dit met een paar tips eenvoudig controleren.

Tip 1: Parkeer de auto op een egale grond.
– Tip 2:  Draai de banden van je auto in, zodat je goed het loopvlak van de band kan zien.
Tip 3: Ga met een profieldieptemeter langs verschillende plekken op de band en kijk hierop hoe veel profieldiepte je nog hebt. De wettelijk verplichte profieldiepte is 1.6 mm.

Het is verstandig om jouw banden bij minder dan 2 mm profiel te vervangen. Winterbanden hebben meer dan 4 mm profiel nodig. Kijk ook goed of de buitenzijde van de band meer is gesleten dan de binnenkant.

Bron: ANWB

Voor meer informatie kan je contact met mij opnemen via info@pascalholthuis.nl.
Meer blogs lezen?