Je hebt net je rijbewijs gehaald en mag nu zelfstandig de weg op. Of, als je nog onder de 18 jaar bent, met een volwassenen erbij. Dit kan best spannend zijn. In dit blog leg ik uit waar je op moet letten als beginnend bestuurder.

Hoelang ben je beginnend bestuurder?

Iedereen die zijn of haar rijbewijs haalt is beginnend bestuurder. Hoelang je beginnend bestuurder bent hangt af van je leeftijd. Als je 16 jaar bent geldt het dat je 7 jaar lang een beginnersrijbewijs hebt. Voor 17 en 18 jarige geldt een termijn van 5 jaar. Het beginnersrijbewijs is ontstaan doordat onervaren bestuurders veel ongelukken veroorzaken en gevaarlijk rijgedrag vertonen.

Waar moet je op letten

Als jij een ernstige verkeersovertreding begaat kan je een strafpunt op je rijbewijs krijgen. Bij 2 strafpunten raak je het rijbewijs kwijt. Je moet dan verplicht meedoen aan een rijvaardigheidsonderzoek. Als je voor deze test zakt of je wil niet meewerken dat wordt jouw rijbewijs ongeldig verklaard. Je moet dan het roze pasje weer opnieuw halen. Bij een strafpunt krijg je hierover bericht van de rechtbank.

Bij de volgende verkeersovertredingen kan je een strafpunt krijgen:
– Bumperkleven bij een snelheid hoger dan 80 km/h.
– Ernstige snelheidsovertredingen. 30 km/h in of buiten de bebouwde kom of 40km/h te hard op de snelweg.
– Als je gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer.
– Het veroorzaken van materiële of immateriële schade.
– Het veroorzaken van een ongeval met een dodelijk gevolg of zwaar letsel.

Je moet ook oppassen met het nuttigen van alcohol. De regels voor beginnende bestuurders zijn erg streng. Je mag maximaal een promillage van 0.2% hebben. Als je dit overschrijdt moet je de cursus Licht Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) volgen. Als je het rijbewijs door snelheid kwijt bent geraakt moet je de EMG-cursus (educatieve maatregel gedrag en verkeer) volgen.

Hoelang ben je het rijbewijs kwijt?

Als je met alcohol op rijdt en je wordt staande gehouden, dan kan je een maximumstraf van €4.500 of een gevangenisstraf van drie maanden en/of een ontzegging van je rijbewijs voor vijf jaar krijgen. Vindt dit binnen 5 jaar nog een keer plaats dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard en moet je opnieuw examen doen. Hierbij komt ook de cursus EMG en een geschiktheidsonderzoek om de hoek kijken. Als je onder invloed iemand aanrijdt wordt jij eerder aansprakelijk gesteld.

Als je 50km/h – 70km/h te hard rijdt als beginnend bestuurder ben je 2 maanden je rijbewijs kwijt.
Met 70 km/h – 90km/h ben je 4 maanden je rijbewijs kwijt en 100 km/h+ ben je het rijbewijs 6 maanden kwijt.
Via ANWB  kan je de boetebedragen per km/h te hard bekijken.

Bron: Rijksoverheid 
Bron: ANWB 
Bron: ANWB 

Voor meer informatie kan je contact met mij opnemen via info@pascalholthuis.nl
Wil jij graag beginnen met rijlessen? Vraag dan een kennismakingles aan.