Dit jaar stegen de prijzen voor een liter benzine als nooit tevoren. In Juni bedroeg de prijs voor een liter E10 (Euro95) € 1,905. Dat was toen de hoogste stand ooit. Op dit moment zijn de prijzen zelfs gestegen naar een gemiddelde van € 1,965 voor E10 en € 2,039 voor E5 (Euro98). Maar hoe kan dit? In dit blog lees je meer over de benzine prijzen en de verschillen.

Verschil in prijs bij tankstations

Niet bij elk tankstation zijn de prijzen even hoog. Zo zit er een verschil in de prijzen bij tankstations langs de snelweg, bemande, onbemande tankstations en tankstations binnen de bebouwde kom. Bij een onbemand tankstation liggen de benzine- en dieselprijs vaak iets lager.

Stijgen de prijzen nog verder?

De stijging van de prijzen heeft onder andere te maken met de wereldwijde ontwikkelingen op de oliemarkt. Steeds meer landen versoepelen de coronaregels, waardoor de economieën steeds meer gaan draaien. Daardoor neemt de vraag toe en de vraag is groter dan de voorraad. Verwacht wordt dat de hoge prijzen nog tot het einde van het jaar aanhouden en zelfs stijgen tot € 2,- per liter of meer.

De prijzen van de benzine veranderen bijna dagelijks, zo kan het dus elke dag een eurocent schelen per tankstation.
Door de hoge accijns- en belastingdruk van de overheid in Nederland zijn in Nederland de brandstofprijzen één van de hoogsten van Europa.

Hoe is de brandstofprijs opgebouwd?

De prijs van de brandstof wordt mede bepaald door de productiekosten, de transportkosten, de accijns en de BTW. Een klein beetje van de prijs is marge. Dit is de winst voor de pomphouder(s). Als er korting bij de pomp is gaat dit vaak van de marge af.

Wil je meer informatie over de techniek van het rijden en de laatste ontwikkelingen in het verkeer? Volg dan de social media kanalen voor de nieuwste blogs en nieuwsberichten.

Bron: Gelderlander 
Bron: Unitedconsumers 
Bron: Independer