In deze tijd van het jaar gaat de zon steeds eerder onder en rijd je het donker tegemoet. In dit blog leer je meer over het golden hour en het rijden in het donker. Waar moet je nou op letten?

Fotografie

‘Het gouden uur’ staat ook wel bekend als het magische uur. Het is de korte periode na zonsopkomst en vóór zonsondergang. Voor deze tijden staat de zon laag aan de hemel. In het gouden uur kan je hele mooie foto’s maken, doe dit natuurlijk wel op een veilige plek als je stilstaat met de auto.  

Verblinding door de zon

Als je in de avond autorijdt en terecht komt in het gouden uur kan dit zorgen voor verblinding door de zon. Eerder schreef ik al een blog over de ‘laagstaande zon’. Lees dit blog voor meer informatie en tips over de verblinding door de zon.  
 
Hieronder kort nog een paar tips: 
– Gebruik de zonneklep 
– Houd de ruiten schoon 
– Zet de dimlichten aan 
– Zet je zonnebril op, met gepolariseerde glazen  
– Houd het overige verkeer goed in de gaten 
 
Rijden in het donker 
Vanuit het gouden uur rijd je zo het donker in. Als je in het donker gaat rijden zijn er belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Verlichting

Zorg ervoor dat je wegen kiest die goed verlicht zijn. Zorg er ook voor dat je koplampen aan staan, door je dimlicht aan te zetten. Als je dagrijverlichting hebt moet je ’s avonds het dimlicht aanzetten anders heb je geen achterlicht. Het grote licht mag je gebruiken in het donker, maar niet als je een tegenligger ziet of een ander voertuig op korte afstand hebt rijden. Let op dat je andere weggebruikers niet verblindt met je grote licht. Kijk zelf ook niet in de koplampen van je tegenliggers, hierdoor kan je verblind worden tijdens het rijden. Auto’s die achterop aan komen rijden kunnen ook zorgen voor verblinding. Dit kan je voorkomen door de anti-verblindstand op je binnenspiegel te gebruiken.

Verwarming 

Als je in de avond in de auto zit, vooral in de winter, is het natuurlijk lekker om de verwarming aan te zetten. Dit kan er wel voor zorgen dat je versuft raakt en daardoor je concentratie op de weg gaat verliezen. Als je gebruikt maakt van de verwarming in de auto, dan kan je deze het beste op je voeten richten. Denk eraan om ook frisse lucht in de auto te laten. Stel bijvoorbeeld je verwarming zo in dat deze frisse buitenlucht gebruikt.  

Schone ruiten 

Zorg te allen tijde voor schone ruiten tijdens het rijden. Helemaal als je ruiten vies zijn in het donker zie je nog minder. Vooral een vieze binnenruit kan zorgen voor een vertekend beeld bij reflecties van straatverlichting of andere auto’s.
Wil je meer informatie of tips over veilig autorijden, lees dan meer informatie via mijn blogpagina.

Bron: ANWB
Bron: Monique Mulder