De laagstaande zon kan erg vervelend zijn tijdens het autorijden. In dit blog lees je meer over de gevaren en wat je tegen de laagstaande zon kan doen.

Let goed op

Bij laagstaande zon zie je soms het verkeer over het hoofd. Fietsers op de weg voor je, kruisend verkeer, verkeersborden en verkeerslichten. Let goed op je snelheid en pas je rijstijl aan bij een laagstaande zon.

Zonnebril

Een zonnebril in de auto is altijd handig, deze kan altijd van pas komen. Het beste kan je een zonnebril met gepolariseerde glazen kopen. Deze glazen beschermen beter tegen schitteringen en reflecterend licht. Een andere optie is: oranjebruine glazen. Deze verhogen het contrast waardoor je beter kan zien.

Tegenliggers in de zon

Heb je last van de zon in de achteruitkijkspiegel? Dan ben je niet de enige. Tegenliggers hebben hier nog meer last van, die kijken namelijk tegen de zon in. Je kan hier rekening mee houden door voorspelbaar te rijden en geen onverwachte dingen te doen. Pas je snelheid aan wanneer je kruisingen nadert en op onoverzichtelijke plekken.

Zijn de ruiten schoon?

Als er een laagstaande zon is zie je pas goed hoe vies je ruit eigenlijk is. Door deze viezigheid zie je ook minder goed door de ruit, al helemaal als je tegen de zon inkijkt. Je kan de ruiten een keer extra schoonmaken, vooral als je veel onderweg bent. Vergeet hierbij niet de binnenkant van de ruit. Het is hierbij goed om de ruitenwisservloeistof geregeld bij te vullen. Denk ook aan een check van de ruitenwissers op slijtage.

De zonneklep

Dit is het kantelbare scherm bij de voorruit, die aan het dak zit vastgemaakt. Deze kan je goed uitklappen bij laagstaande zon. Let hierbij wel goed op dat je nog vooruit kan kijken en daardoor onverwachte situaties zoals files op tijd ziet.

Lampen

Bij een laagstaande zon is het goed om de dimlichten van de auto aan te zetten. Hierdoor ben je beter zichtbaar, vooral voor de tegenliggers die tegen de zon in kijken.

Bron: ANWB