In dit blog leer je meer over de verschillende soorten dashboardlampjes, ook wel waarschuwingssymbolen genoemd. Wat moet je doen als een lampje met een bepaalde kleur gaat branden.

Waarschuwingssymbool gaat branden

Stel je bent aan het rijden en er gaat een waarschuwingssymbool op het dashboard branden, wat doe je dan? Het slimste is om zeker bij een rood of oranje/geel lampje, de auto stil te zetten langs de kant van de weg, de auto uit te zetten en te controleren waar het lampje voor staat. Dit kan je vinden in het boekje van je auto. Als je het daar niet in kan vinden kan je ook nog altijd Googelen. Bij een rood of geel symbool is het verstandig om de garage te bellen en niet verder te rijden!

Verschillende kleuren en symbolen

In totaal zijn er 64 waarschuwingssymbolen. Onderverdeeld in een aantal kleuren. De meeste daarvan zijn in iedere auto hetzelfde, maar sommige autofabrikanten hebben hun eigen symbolen toegevoegd aan hun dashboards.

  • Rood: Bij een rood symbool is er direct actie vereist. Zet de auto langs de weg en uit. zoek op waar het lampje voor staat en bel de garage. Je wil extra schade voorkomen.
  • Oranje/geel: Laat je auto als het een waarschuwing voor een storing is zo snel mogelijk checken. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld een stoelverwarming is ingeschakeld, maar meestal is er iets aan de hand met je auto.
  • Groen: Bij een groen symbool staat er vaak een systeem in je auto aan. Denk aan het knipperlicht. Dit laat zien dat de auto goed functioneert.
  • Blauw: Een blauw symbool geeft aan dat het grote licht van de auto is ingeschakeld.
  • Wit: Witte symbolen geven een aanbeveling en aanwijzing aan.

Laat gerust een reactie achter op mijn social media kanalen als je een aanvullende vraag hebt naar aanleiding van dit blog. Je kunt mij vinden op Instagram en Facebook.

Ik kan mij voorstellen dat je denkt op welke website ben ik terecht gekomen. Dat vertel ik je heel graag. Je bent een blog aan het lezen op de website van mijn rijschool. Misschien heb je je rijbewijs al en heeft deze informatie je geholpen bij het bepalen van de urgentie van de lampjes op je dashboard. Misschien heb je nog geen rijles en lijkt het je leuk om met mij kennis te maken. Ik maak dan graag een afspraak met je voor een kennismakingsles!

Bron: Autoscout24
Bron: Kwikfit