Het is belangrijk om te weten welke onderdelen zich onder de motorkap bevinden, zodat je veilig de weg op kan. Het hoort bij de voorbereidings- en controlehandelingen bij je rijexamen. Het is ook erg handig als je een eigen auto hebt om de onderdelen onder de motorkap te kennen.

De onderdelen onder de motorkap

  1. Koelvloeistof (roze kleur). Dit is nodig om de motor te koelen zodat deze niet oververhit raakt. Het vloeistofpeil mag nooit onder de MIN of boven de MAX komen te staan. Gebruik een trechter om bij te vullen zodat je niet knoeit. Draai de dop nooit los als de motor nog warm is!
  2. Ruitenvloeistof (blauwe dop).  Dit is belangrijk om je ruiten schoon te kunnen maken als er bijvoorbeeld vliegjes op zitten. Als de vloeistof bijna leeg is zie je een lampje verschijnen op je dashboard. Dit is een oranje lampje met een icoontje van een besproeide ruit. Vul deze ook aan met een trechter. In de winter kan je er antivries aan toevoegen.
  3. Motorolie peilen en bijvullen. De olie moet regelmatig gepeild worden. Zo blijft de motor gesmeerd en smelt je motor niet. De olie peil je met de peilstok met de gele hendel. Peil de olie als de motor is afgekoeld. Pak de stok en maak deze schoon met bijvoorbeeld keukenpapier, stop hem dan weer terug en haal de stok er weer uit. Het oliepeil is voldoende als de olie tussen de pijltjes of bolletjes zit. Het bijvullen doe je bij de dop op de motor. Doe dit ook weer met een trechter om niet te knoeien en als de motor koud is.
  4. Accu. De accu levert stroom aan de motor om te kunnen starten. De accu wordt tijdens het rijden weer opgeladen door een dynamo. Je kan controleren of de schroeven goed vastzitten of niet verroest zijn. Zit er in je auto een moderne accu, dan heeft die een kijkglaasje. Zie je dat de kleur groen is, dan is alles in orde.
  5. Remvloeistof. Deze vloeistof is belangrijk om de remmen goed te laten werken. Je hebt hierbij ook een MIN en MAX streep. Het bijvullen van de remvloeistof kan je het beste bij een garage laten doen tijdens een onderhoudsbeurt.

Let op dat de onderdelen van plek kunnen verschillen per auto, maar aan de symbolen kan je ze goed herkennen.

In actie als je een eigen auto hebt

Wanneer jij een eigen auto koopt is het goed om af en toe te kijken of er nog voldoende vloeistof of olie aanwezig is. Vaak krijg je ook een melding op je dashboard, maar het is altijd goed om zelf te checken. Zoals ik net al zei is het vullen van de remvloeistof een taak van de garage. Laat ook je auto regelmatig een kleine of grote onderhoudsbeurt ondergaan. Zo houd je de auto in beste conditie.

Wat vindt jij het moeilijkste om te vervangen of in de gaten te houden?
Als je nog vragen hebt kun je mij een mail sturen op: info@pascalholthuis.nl.

Of schrijf je in voor een kennismakingsles.