Doe je binnenkort theorie-examen?

Het auto-theorie-examen is per 1 november 2019 vernieuwd. Het aantal examenonderdelen is van twee naar drie veranderd. Het gaat hierbij om de onderdelen: Kennis, gevaarherkenning en inzicht. Je behaalt het examen wanneer je voor elk onderdeel een voldoende hebt.

Waarom is de verandering doorgevoerd?

Het CBR heeft deze veranderingen doorgevoerd zodat er betere toetsing ontstaat voor belangrijke onderdelen zoals voorrangregels. Ook krijg je andere feedback aan het einde van het examen. Je krijgt nu een uitslagformulier waarop alle examenonderdelen worden uitgelegd en hoe jij deze onderdelen beheerst. Dit zorgt ervoor dat de kandidaat zich beter kan voorbereiden op de praktijklessen of een eventueel herexamen.

Voorheen kreeg je te zien welke foute antwoorden hij/zij had gemaakt tijdens het examen. Het CBR vindt dat dit niet voldoende helpt. De inhoud van het examen blijft wel gelijk.

Wat houden de onderdelen precies in?

Gevaarherkenning: dit onderdeel bestaat uit 25 vragen waarvan je er minimaal 13 goed moet beantwoorden.
Kennis: dit onderdeel bestaat uit 12 vragen waarvan je er minimaal 10 goed moet beantwoorden.
Inzicht: dit onderdeel bestaat uit 28 vragen waarvan je er ten minimaal 25 goed moet beantwoorden.

Het CBR heeft de examenonderwerpen samengevoegd tot negen onderwerpen. Je leest hieronder welke dat zijn:
Gevaarherkenning: In bepaalde situaties het gevaar herkennen en bepalen wat je gaat doen: remmen, gas loslaten of niets.
Gebruik van de weg: De plaats op de weg, voorsorteren, inhalen, maximumsnelheid, stilstaan en parkeren.
Voorrang en voor laten gaan: Voorrang geven op kruispunten, voor laten gaan bij afslaan en voor laten gaan van voetgangers.
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties: Gebruik van autogordels en reageren in noodsituaties zoals pech en een ongeluk, het gebruik van lichten, geven van signalen en zitplaatsen.
Verkeerstekens en aanwijzingen: Verkeerslichten, verkeersborden, verkeerstekens op het wegdek en aanwijzingen van bijvoorbeeld een agent.
Wetgeving: De algemene voorschriften uit de verkeerswetgeving en documenten die te maken hebben met het gebruik van de auto.
Voertuigkennis: De eisen die aan de auto worden gesteld zoals de lading en verlichting en kennis van bijvoorbeeld het dashboard en gebruik van de spiegels.
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden: Welke kennis en vaardigheden zijn er nodig voor een veilige verkeersdeelname en om zuinig te kunnen rijden? Welke risico’s horen daarbij?

Voor meer informatie stuur mij een mail: info@pascalholthuis.nl
Of lees een van de andere blogs: https://pascalholthuis.nl/nieuws/

Bron: Autorai