Sirenes, je hoort ze regelmatig voorbijkomen in het verkeer. Maar toch is de kans klein dat je ze tijdens het autorijlessen tegen komt. Daarom is het oefenen van de situatie, wat te doen bij een voorrangsvoertuig in het verkeer, lastig. Ik vind het wel belangrijk dat jullie weten wat je moet doen wanneer dit voorkomt. Daarom deel ik dit graag met jullie een paar tips in mijn blog!

Blijf rustig

Rustig blijven in het verkeer is altijd belangrijk! Ik kan mij goed voorstellen dat wanneer je plots een ambulance op dezelfde rijbaan hebt met de sirenes aan je toch gespannen wordt. Het eerste wat je kan doen is rustig om je heen te kijken en kijk waar je kan uitwijken.

Waar ga je heen met je auto?

Je eerste instinct zegt waarschijnlijk dat je moet stoppen of uitwijken zodat het hulpverleningsvoertuig er langs kan. Belangrijk is dat je dit niet direct doet. Je moet namelijk niet jezelf of mede-weggebruikers in gevaar brengen. Ook is het belangrijk om voldoende afstand te houden, want je weet niet hoe je voorganger gaat reageren en bij genoeg ruimte kan er ook veilig uitgeweken worden.

Is een rijstrook of vluchtstrook vrij, laat deze dan ook vrij. Wijk hier niet naar uit want dan kan het hulpverleningsvoertuig daar veilig rijden.

Op de rotonde

Wanneer je op de rotonde rijdt en je ziet een voertuig met sirene aankomen, maak dan een extra rondje tot het voortuig is gepasseerd. Zo hoef je zelf geen onverwachtse maneuvers uit te halen en kan je daarna rustig je weg vervolgen.

Snelheid, maak je auto geen F1-auto

Het is logisch dat je de weg snel vrij wilt maken, alleen is je snelheid verhogen niet de bedoeling. Blijf je aan de maximumsnelheid houden en vervolg je weg tot je kan uitwijken voor het hulpverleningsvoertuig. Want het is ook belangrijk dat je aan je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers waarborgt.

Rood stoplicht, wat nu?

Je staat te wachten voor een rood stoplicht en ziet in je achteruitkijkspiegel een voertuig aankomen met sirenes aan. Volgens de wet mag je de voertuigen in deze situatie niet belemmeren, echter kan het door rood rijden weer voor een andere gevaarlijke verkeerssituatie zorgen. Probeer daarom wanneer het niet nodig is niet door rood te rijden. Heb je geen andere keuze? Zorg dan dat de situatie zo veilig mogelijk blijft en let goed op de handelingen van de andere weggebruikers. Ga ook nooit plots stilstaan op een kruising.

 

Mocht je tijdens mijn rijlessen nog extra uitleg willen over moeilijke situaties in het verkeer? Dit is geen probleem, ik neem graag de tijd om het allemaal toe te lichten en de vragen die je hebt te beantwoorden.  Voor meer informatie neem gerust contact met mij op!

BRON ANWB