Laatst las ik in een nieuwsbericht dat veel automobilisten deze zomer met de winterbanden doorgereden hebben. Belangrijk om te weten, is dat het niet verstandig is om tijdens zomer met winterbanden te rijden en in de winter is het niet verstandig om op zomerbanden te rijden. Daarom wil ik jullie graag het verschil tussen de zomer- en winterbanden toelichten.

Zomerbanden

Zomerbanden laat je meestal onder je auto zetten wanneer de zomertijd in gaat. Let wel op dat je dit niet te snel doet. Het kan namelijk nog in de nachten rond het vriespunt komen.

In een eerder blog van mij heb ik al een keer eerder tips gedeeld die ik tegen kwam op Atu.nl, deze tips wil ik nogmaals met je delen!

  1. Zomerbanden kunnen, net als winterbanden, levens redden
    De onderscheidende factor is de remweg. Bij 100 km/u op een droog wegdek, met een buitentemperatuur van 20 graden, komt een auto met winterbanden na 56 meter tot stilstand. Met zomerbanden is dat binnen 38 meter. Dat is een verschil van 18 meter dat essentieel kan zijn. Daarbij kunnen hoge temperaturen winterbanden ook sneller beschadigen. Hitteschades aan het loopvlak en de wangen van de band zijn het gevolg. En in het ergste geval klapt de band.
  2. Zomerbanden sparen het milieu
    Wie in de zomer nog op winterbanden rijdt, verbruikt tot 5% meer brandstof. Daardoor wordt ook het milieu sterker belast. Nog een voordeel van zomerbanden: De rolweerstand is ook lager, en daarmee de uitstoot van CO2 ook.
  3. Zomerbanden besparen geld
    In de zomer doorrijden op winterbanden leidt tot een 20% hogere slijtage van je winterbanden.
  4. Zomerbanden bieden meer rijcomfort
    Bij temperaturen boven 7 graden bieden zomerbanden, op basis van de rubbersamenstelling en de opbouw van het profiel, aanzienlijk meer rijcomfort en een betere handling. In het bijzonder bij hogere snelheden biedt de zomerband meer stabiliteit en daarmee een zeker weggedrag.

Winterbanden

Winterbanden zijn al geschikt wanneer de temperatuur onder de 7 °C is. Winterbanden zijn dus niet alleen geschikt voor dagen wanneer er sneeuw ligt of wanneer de temperatuur onder de 0 °C is.
Zomerbanden worden namelijk ‘hard’ en hebben hierdoor minder grip op de weg. Winterbanden zorgen met dit soort temperaturen voor meer grip, ze zijn namelijk soepel en elastisch.

Winterbanden leg je niet alleen tijdens de winterdag onder je auto, vanaf de herfst zijn ze namelijk al geschikt. Een groot voordeel van winterbanden is namelijk dat er lamellen in de profielblokken zitten. Lamellen zorgen er voor dat afvoer van wat en sneeuw versneld wordt. Hierdoor krijg je dus ook met regenachtige dagen, zoals in de herfst, meer grip op de web.

Winterbanden kan je herkennen aan een sneeuwlok-symbool die aan de zijkant staat van de band.

Twijfel je of je banden genoeg profiel hebben? Ga dan langs een garage, zij kunnen je hierbij adviseren.